Dollármilliókat fizettek az imádkozó Hitlerért

Dollármilliókat fizettek az imádkozó Hitlerért

Az alkotó esetében rekordnak számító összegért, 17,2 millió dollárért (4,8 milliárd forint) kelt el Maurizio Cattelan olasz művész Hitlert imára kulcsolt kézzel, térdelve ábrázoló, viaszból és gyantából készült szobra a Christie’s vasárnapi, Bound to Fail (Bukásra ítélve) című, New Yorkban tartott aukcióján.

Az 55 éves Cattelan korábbi legdrágább viaszszobra 7,9 millió dollárért (2,1 milliárd forint) talált vásárlóra.

A New York-i Rockefeller-palotában megtartott árverésen eredetileg 10-15 millió dollárt (2-4 milliárd forint) vártak a Him (Ő) című provokatív Hitler-szobor eladásából. Az alkotás azzal hozza zavarba a nézőt, hogy míg hátulról kisfiúnak látszik az alak, elölről nyilvánvalóvá válik, hogy Hitlert ábrázolja.

„Senkit sem szándékozom megbántani, nem akarok újabb konfliktust gerjeszteni, és nem érdekel a publicitás, csupán azt szeretném, ha tárgyalnánk ezt az imázst vagy tesztelnénk vele a pszichózisunkat” – mondta el a tabukat döntő művész, akinek alkotásai sokszor megosztják a közönséget.

„A valóság sokkal provokatívabb, mint a művészet”

A 2001-ben készült viaszszobor körül akkor is magasra csaptak az indulatok, amikor 2012-ben az egykori varsói gettóban állították ki, ahol a náci megszállás idején sok ezer zsidó halt meg. Egyesek úgy vélekedtek, a szobor bagatellizálja a zsidó áldozatok szenvedéseit, mások úgy értelmezték, hogy a szobor az ördög számtalan formájának megjelenésére reflektál.

Az ellentmondásos megítélésű művészt sokan tartják provokátornak. John F. Kennedyt  koporsóban fekve, öltönyben és mezítláb ábrázolta, II. János Pál pápát pedig La Nona Ora (A kilencedik óra) című szobrán egy meteor terítette le.

Cattelan szerint „a valóság sokkal provokatívabb, mint a művészet”, és nem gondolja, hogy provokátor lenne. Mint elmondta: a valóságtól kölcsönzi az ötleteit, és „ha valaki úgy véli, hogy művei provokálók, akkor az azt jelenti, hogy maga a valóság rendkívül provokáló, és mi csak erre reagálunk”.

Nem a pénz vezérelte őket

A Christieˆ’s péntekig tartó modern és kortárs művészeti árveréssorozatának vasárnapi aukcióján Jeff Koons 1985-ben készült One Ball Total Equilibrium Tank című műve is jóval a becsült ár fölött, 15,3 millió dollárért (4,2 milliárd forint) kelt el. Az installáció egy desztillált vízzel töltött tárolóban felfüggesztett kosárlabdát ábrázol.

A Bukásra ítélve árverés kurátora, Loic Gouzer elmondta, hogy a 39 alkotást felvonultató aukció Bruce Nauman Henry Moore Bound to Fail című szobráról kapta a címét, amely Naumant ábrázolja hátra kötözött karral. A művet rekordáron, 9,9 millió dollárért (2,7 milliárd forint) vásárolták meg.

Gouzer szerint az aukción szereplő alkotások mind olyan művek, amelyek nem a kereskedelmi sikert célozták meg, hanem valami újat, áttörést hoztak.

Kirúzsozott Malcolm X, bajszos Mona Lisa

Glenn Ligon Malcolm X-ről készült festménye, amely rózsaszínre rúzsozott szájjal ábrázolja a politikust, 1 millió dollárt (275 millió forint) ért egy gyűjtőnek. Marcel Duchamp bajszos Mona Lisája 1,2 millió dollárért (330 millió forint) kelt el, Martin Kippenberger Feet First, 1990 című, keresztre feszített békát ábrázoló szobrát pedig 1,3 millió dollárért (358 millió forint) vásárolták meg.

A vasárnap eladásra kínált 39 mű egy kivételével mind elkelt, a várt 59,4 millió dollár helyett 78 millió dolláros együttes áron. Hat alkotó, a francia Daniel Buren, az olasz Paola Pivi, az amerikai Neil Jenney, a német Rebecca Horn és két svájci, Olivier Mosset és John Armleder esetében született rekord.

Az árveréssorozat végéig mintegy 1500 mű találhat új tulajdonosra több mint 1 milliárd dollárért.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »