Doll: "A magyar foci még mindig olyan, mint Csipkerózsika"

Egy német lapnak beszélt saját és csapata céljairól, a Magyarországon dolgozó német edzőkről és néhány csalódásáról.

Az elmúlt idény duplázása után Thomas Doll ebben a szezonban ismételne, bár ő is tisztában van azzal, hogy a Ferencváros már nem emelkedik ki úgy az NB I mezőnyéből, mint fél-egy éve – írja a csakfoci.

Doll annak apropóján adott interjút a német kiscsapat honlapjának, hogy az FTC fiataljai – Theo Schneider utánpótlás-igazgató közvetítésével – egy rangos teremtornán vesznek részt januárban és a rendező klub épp a Mecklenburg lesz.

– Természetesen mindegyik címünket meg akarjuk védeni, a bajnokságban is versenyben vagyunk az eső helyért, jelenleg a harmadik pozícióban állunk. Volt pár gondunk ebben az idényben, így nem tudtunk annyira stabilan szerepelni egyelőre. Néhány szituációban nem volt meg a kellő koncentráció, emiatt több pontot is elszórtunk már feleslegesen. De a különbség nem nagy az első helyezetthez képest, pár dolgon változtatnunk kell, és akkor megint komoly esélyesei lehetünk a bajnoki címnek.

Doll a magyarországi körülményekről igen pozitívan nyilatkozott a lapnak.

– Januárban lesz három éve, hogy itt dolgozom. Rengeteg munkát végzett el a klub az infrastruktúra terén, új stadion, edzőközpont és pályák is épültek, új teremben erősíthetünk, minden csúcskategóriás itt.

A lap rákérdezett arra is, látja-e Doll, hogy az Eb-szereplés miatt valami megindult-e a magyar futballban, például az érdeklődés tekintetében.

– Hatalmas siker volt az, hogy a magyar válogatott 40 év után ott volt az Európa-bajnokságon. Sajnos a klubfutballba nem sok jött át a tornát övező és követő eufóriából. A szerbeknél vagy horvátoknál már hosszabb ideje ez történik, mert a szurkolók érdeklődése nem olyan mértékű, mint például a topligákban, minden más bajnokságnak meg kell küzdenie az elismerésért. Az Eb-t mindenki nagyon élvezte Magyarországon, tele voltak az utcák emberekkel. Utána viszont? Az első bajnokinkon hét válogatott játékos is a pályán volt, olyan legendák, mint Király Gábor vagy Gera Zoltán. Ehhez képest 5000 szurkoló jött ki a stadionunkba. Alig két hónap szünet után. Ez eléggé elkeserített, azt gondoltam, ez emberek a példaképeket akarják látni a bajnokságban is, de sajnos egyértelmű hogy nem ez a helyzet. És szerintem ennek nincs köze ahhoz, milyen futballt játszik a csapat, hiszen az előző idényben nagyszerű teljesítményt nyújtottunk. Jó volt nézni a csapatot, ennek ellenére nem nőtt a nézőszám. Összességében így azt kell mondanom, a magyar foci még mindig a Csipkerózsika-álmát alussza, és ez talán nem is fog változni. A derbiken akár 15-20 ezer ember is megjelenik, de a többi meccsen ennél sokkal kevesebben vannak.

A szakember magyarázatot adott arról is, miért van több német edző és német, vagy németországi kötődésű játékos az NB I-ben.

– Elsősorban talán azért, mert Németországban egyelőre nem volt szükség ránk. Én magam is kiestem picit az otthoni fókuszból, ilyenkor pedig másik utat kell találni magadnak. Ez teljesen normális. A német edzőknek jó a külföldi megítélése: jól képzettek, jó hozzáállással. Nem azért érkeztünk többen is ide, hogy egyszerűen átvegyük mások munkáját és ez több játékosra is igaz. Nekik sem jutott annyi esély a Bundesliga első vagy másodosztályában, de nekik is szükségük volt arra, hogy érezzék, szükség van rájuk, és ha minden megfelelő volt, csomagoltak és indultak is Magyarországra. Ebből a tapasztalatból is gazdagodva aztán lehetőséged lehet más ligákban is kipróbálni magad.

A lap itt hozzáteszi, hogy Dollt az interjú alatt is keresték Németországból, de az FTC vezetőedzője minden megkeresést komolyan és profin kezel. Ennek ellenére nem éreztette egyszer sem, hogy esetleges a csapatváltás gondolata foglalkoztatja, sőt, a szerző szerint Doll és a klub is tudja, hogy illenek egymáshoz.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Thomas Doll lehet a Rapid Wien edzője? – sajtóhírBL: Nikolics betalált az őrült meccsen, a hajrában nyert a Real Madrid és a JuveRovatok: SportTelepülés: MagyarországCímkék: sport, labdarúgás, magyar foci, magyar labdarúgó válogatottForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »