Dolgozni is tudunk, nem csak seperni – járdák átadása Gesztetén

Dolgozni is tudunk, nem csak seperni – járdák átadása Gesztetén

Gesztete község a Rimaszombati járás déli részén fekszik, félúton Feled és Péterfala között. Az Ajnácskő várának uradalmához tartozó községet 1332-ben említik először az írások „Gezeche” néven. 1890-ben hatalmas tűzvész pusztított a faluban, melyben a templommal együtt az egész község leégett. Ma 1033 lakosa van, melynek 70%-a munkanélküli.

Gesztetében idén járdákat építettek a temetőben, ezek kerültek most átadásra. A község által szervezett kisebb ünnepségen a képviselőtestület mellett részt vettek a környező községek polgármesterei, a helyi plébános, de büszkén álltak itt a munkások is, akik a munkát elvégezték. Jelen volt JUDr. Lívia Koósová, a Járási Munkahivatal igazgatónője is. A hivatal ugyanis tulajdonképpen az akció fő szponzora volt.

Rácz Ferenc polgármester elmondta, hogy a Rimaszombati járásban a munkanélküliség 20 százalék fölötti, ami a járás déli, magyarok által lakott részén még magasabb. Mára már az is biztosra vehető, hogy ide nagy befektető nem fog jönni. Arra számíthatnak csak, amit a „kicsik” – amibe beletartoznak a helyi vállalkozók és községek – kialakítanak.

Gesztete község tíz munkahelyet hozott létre. Áprilisban elkezdték az út burkolóelemeinek és szegélyeinek gyártását. Egyszerűen elmentek Magyarországra, a közeli Putnokra, megnézték, hogy ott hogyan csinálják, és nekikezdtek. A munkálatok befejeztével elmondható, hogy a polgárok örülnek, mert szép, kedvükre való akció kerekedett ki az egészből.

Az akción a Járási Munkahivatal segítségével 10 ember dolgozott két csoportban, napi nyolc órás műszakban. A bérek 95%-át adta a Munkahivatal, 5% az önrész, amit a község fizetett a költségvetéséből. A munkásokról örültek a munkának.

– mondja a polgármester.

A gépek vásárlására és az anyagra Ausztriából kaptak pénzt. „Egy szervezet segélyez bennünket már nagyon régóta. Erre az akcióra a tervezetünk alapján 9500 eurót adtak, amit csak megköszönni tudunk nekik” mondja a polgármester.

Lívia Koósová a Körkép.sk kérdésére elmondja, hogy nagyon elégedett a látottakkal. Úgy gondolja, hogy ez egy nagyon hatékony módja az állami pénzek felhasználásának. A járásban a lehetőséggel sok önkormányzat él. Nagy számban alkalmaznak helyi lakosokat. Ennek is köszönhető, hogy októberben a járásban is már húsz százalék alá csökkent a munkanélküliség.

Itt Gesztetében az elvégzett munkákkal meg van elégedve és bízik abban, hogy a munkák jövőre is folytatódhatnak.

Mede Géza
fotók: a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »