Dolgoznak az árliberalizáción

Dolgoznak az árliberalizáción

A gázár-liberalizáció határidő előtti megvalósítását célzó törvénytervezet-csomagon dolgozik az Országos Energetikai hatóság (ANRE) – nyilatkozta szerdán Niculae Havrileţ, az ANRE elnöke az Agerpres hírügynökségnek.

pret-gaz_b

„Több jogszabály-módosító javaslaton is munkálkodunk. Egyrészt el kell törölni a liberalizációs naptárat előíró kormányhatározatot, ugyanakkor szükség van egy sürgősségi rendeletre a vonatkozó kerettörvény módosítása érdekében. Emellett egy új, a rendszert szabályozó törvénykönyvet is ki kell dolgozni, amely a piac optimális működését biztosítja” – részletezte Havrileţ.

Az ANRE a tervezetcsomagot az energetikai minisztérium elé terjeszti majd, amely kezdeményezheti a törvénymódosítást. A hatóság elnöke arra is kitért: elengedhetetlen, hogy a hazai földgázvezeték-rendszert működtető Transgaz állami társaság vállalja azt a szerepet, hogy szükség esetén egyensúlyban tartja a piacot. Emellett be kell vezetni a „felfüggeszthető fogyasztó” fogalmát, vagyis meg kell nevezni azokat az ipari fogyasztókat, amelyek például egy nehéz tél során lekapcsolhatók a hálózatról annak érdekében, hogy zavartalan legyen a lakosság ellátása.

Az ANRE már év elején közölte, hogy mivel a földgáz szabadpiaci ára elérte azt a szabályozott értéket, amennyiért a szolgáltatók a háztartási fogyasztóknak eladhatják az energiaforrást, gyakorlatilag automatikusan megvalósult a gázár-liberalizáció. A liberalizációs naptár szerint július elsejétől a mostani 60 lejről 66 lejre kellene emelni a földgáz megawattóránkénti szabályozott árát, de Havrileţ szerint ennek nem lenne értelme olyan körülmények között, hogy a szabadpiaci ár folyamatosan csökken.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »