Dög lassan halad a rendőrség a kötegyáni döghúszabáló cigányok lépfeneügyével – még tanúkihallgatásra sem voltak képesek

Dög lassan halad a rendőrség a kötegyáni döghúszabáló cigányok lépfeneügyével – még tanúkihallgatásra sem voltak képesek

Közel két év sem volt elég a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságnak, hogy befejezze a nyomozást a 2019 áprilisában Kötegyánban kirobbant lépfenebotrány ügyében. Akkor 11 embert kezeltek fertőzéssel vagy annak gyanújával, közülük ketten kerültek kórházba. A nyomozás elhúzódásának okáról nem nyilatkozott a rendőrség – írja a Narancs.hu.

Közel két évvel ezelőtt beszámoltunk róla: a betegség úgy terjedt át az emberekre, hogy egy házaspár levágott beteg állatot vagy állatokat – az információk szerint szarvasmarhát – dolgozott fel. Majd ennek a húsát árulták a településen, amiből többen is vettek és ettek. A rendőrség nagy erőkkel vonult fel a beteg állatokat feldolgozó tanyához, hogy a fertőzést megakadályozza. A házaspár akkor is, most is egy Kötegyán tőszomszédságában lévő tanyán él, ahol egyes információk szerint ekkor nem elsőként dolgoztak fel olyan húst, amely betegen elhullott vagy leölt állatokból származik.

A tanyát ekkor lezárták és fertőtlenítették. A rendőrségnek sikerült kiderítenie, hova került a fertőzött húsból. Akkor kiderült az is, a község határain kívülre is.

A levágott beteg állat húsát feldolgozó házaspár a gyulai Pándy Kálmán Kórházba fertőzőosztályára került, a másik 9 ember otthonában kapott antibiotikumos kezelést. A vesztegzár végül nem volt indokolt, ugyanis az anthrax emberről emberre nem terjed, tehát ha több ember nem kerül érintkezésbe a döghússal, akkor nincs fertőzésveszély.

A polgármester eltűnt

Az eset után jól rekonstruálható volt a történet. Ezért is nehezen érthető, hogy közel két év után miért tart még mindig az ügyben a rendőrségi eljárás. A Narancs.hu kérdésére a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szűkszavúan csak annyit válaszolt: „A nyomozás még folyamatban van a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályán.” Nem szolgáltak magyarázattal arra, hogy mi tart ennyi ideig,

Hírdetés

s azt sem árulták el, mikor zárulhat le a nyomozás, s mikor kerülhetnek az ügy aktái az ügyészségre.

Legutóbb 2020 nyarán kérdeztek rá az esetre, amikor azt a választ kapták, hogy rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntette miatt indult eljárás a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályán. A múlt év közepén, egy és negyed évvel az események után gyanúsított kihallgatására azonban még nem került sor.

A történtek idején a helyi lakosok közül többen arról számoltak be a lapnak arról, hogy az önkormányzat vezetésétől – a polgármestertől, az alpolgármestertől és a jegyzőtől – nem kaptak tájékoztatást a történtekről. Többen mondták, hogy ezekben a vészterhes napokban a polgármester, Nemes János gyakorlatilag eltűnt a településről. Elérhetetlenné vált, holott a félelmeik miatti kérdésekkel hozzá szerettek volna fordulni, mégiscsak ő a település első számú vezetője.

„Huszonnyolcszor nyilatkozhattam volna már, de tudatosan eddig sem és ezután sem teszem. Részben a média csinált botrányt a Kötegyánban történtekből, de hangsúlyozom: nem nyilatkozom” – magyarázta 2019. április végén a település akkori fideszes polgármestere a Narancs.hu-nak, miért nem hajlandó tájékoztatni a sajtót az ügyről, majd köszönés nélkül letette a telefonját. (Nemes már nem indult a 2019-es őszi önkormányzati választáson, így ma már nem ő a falu vezetője.) Szokai Dániel jegyző akkor a Blikknek azzal indokolta az önkormányzat „hallgatását”, hogy nincs hatáskörük és illetékességük az ügyben.

Holott ekkor fennállt annak a lehetősége is, hogy akár az egész település – közel 1500 lakos – vesztegzár alá kerül. Végül csak az érintett tanyát vágták el hermetikusan a külvilágtól.

Fideszes polgármester dögevő- és kereskedő-támogatással

Akkor a portál úgy értesült több helyi lakostól, nehezen tudják elképzelni, hogy az önkormányzat vezetése, akárcsak informálisan is, de ne tudott volna arról, hogy az elmúlt időszakban mi folyt a kérdéses tanyán, ahol "A." József és felesége lakik. A kötegyániak két évvel ezelőtt arról beszéltek, hogy a tanya tulajdonosának a felesége a kötegyáni idősek otthonában, míg a lányuk a helyi önkormányzati konyhán dolgozik.

Az tehát továbbra is kérdés, ki és mennyiben felelős a 2019. áprilisi kötegyáni lépfenebotrányért. Azt egyelőre csak sejteni, miért és honnan terjedt tovább a veszélyes fertőzés, amely utóbb szerencsére nem bizonyult végzetesnek. Az is válaszra vár, a történtek miatt terhel-e valaki(ke)t az ügyben büntetőjogi felelősség – írja a liberális lap. A mi korábbi cikkünkben közölt, azóta eltávolított Fb-bejegyzés azonban sok mindenre választ ad:

Újból aggasztó hírek érkeztek valamikori szülőfalumból! A polgármester úr (Nemes János Fidesz-KDNP – a szerk.) első számú roma támogatói döghúsfeldolgozásban és -értékesítésben utaznak, elég rég óta! Nem is lett volna ebből semmi gond, ha maguk fogyasztották volna el, de árusítottak is belőle rendszeresen Kötegyánban és Sarkadon a húsboltban, és egy rokon csárdájában is.

Az utolsó dögfeldolgozáskor a marha lépfene-baktériummal fertőzött volt, ami, valljuk be őszintén, halálos az emberre nézve! Az informátorom szerint a feleség a helyi idősek otthonában, a leánya a helyi közétkeztetésben ténykedik, tehát csak a szerencsén múlt, vagy múlhatott, hogy nem okozott tömeges fertőzést! Vajon Kötegyán polgármestere felvállalja-e, hogy ezeket a dögevő, dögkereskedő embereket tovább foglalkoztatja a polgármesteri hivatal intézményeiben? Ez csak az ő felelőssége! De ahogy hallom, maradni fognak, hisz kell neki a kisebbségi szavazat!


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »