Dobogóra hajtó udvarhelyiek – Interjú Ferencz Csabával, a Hargita Gyöngye Rali főszervezőjével

Dobogóra hajtó udvarhelyiek – Interjú Ferencz Csabával, a Hargita Gyöngye Rali főszervezőjével

Elégedetten nyilatkozott a Székelyudvarhely központú 24. Hargita Gyöngye Ralit követően Ferencz Csaba főszervező. Elmondása szerint évről évre fejlődik a székelyföldi megye egyik legnagyobb sporteseménye, és reményei szerint az országos bajnokság három legjobb versenye közé rangsorolják majd őket.

ferencz csaba foto balazs attila-rallyphoto_ro_b(fotó: Balázs Attila/Rallyphoto.ro)

– Mi volt az első dolog, amihez hozzáfogott a hétvégi ralit követően ?

– Szervezőtársaimmal már vasárnap reggel kimentünk a gyorsasági szakaszokra, hogy az utakat megtisztítsuk a raliautók által összegyűjtött hordaléktól. Most pedig (hétfőn délben, szerk. megj.) kimegyünk, és leszedjük a kihelyezett szalagokat. Nagyon segítőkész volt a lövétei polgármesteri hivatal, hiszen felvállalták, hogy letakarítják az ottani útszakaszt. Tegnap reggel Patakfalvától egészen Karácsonyfalváig lepucoltuk az utakat, délután pedig a Bucsinon és Libánon.

– Udvarhelyi szerkesztőségünkbe több panasz érkezett, hogy a versenyen részvevő pilóták nem tartották be a közlekedési szabályokat.

– A gyorsan hajtó, szabályokat be nem tartó pilóták a szervezők részéről megrovásban részesültek. GPS-es nyomkövető rendszerrel voltak ellátva az autók, a városon belül és kívül, az összekötő szakaszokon is a közlekedési szabályok szerint kellett vezessenek. Követtük őket, és amennyiben szükséges volt, meghoztuk a megfelelő intézkedéseket, pénzbüntetésben részesültek a szabályszegők.

– Jelezték azt is, hogy a rali alatt lebénult Székelyudvarhely központja.

– Ez nem teljesen így történt. Eddig is megoldottuk a városban lezárt útszakaszokon található üzletek áruellátását. Amikor jöttek az áruhordó autók, akkor azokat rögtön beengedtük, szó sem volt arról, hogy hermetikusan lezártuk volna a központot. Bármilyen probléma adódott, rögtön megoldottuk.

– Milyenek voltak a visszajelzések?

– A pilóták és a szövetség képviselői szerint is az egyik legjobban megszervezett verseny volt, amin idén részt vettek. Sokan reményüket fejezték ki, hogy elérjük az év elején kitűzött célunkat, azaz a legjobb három rali között leszünk. Most várjuk a pontozást. Mindenki el volt ájulva, hogy mennyire jól össze tudtuk rakni.

– Elégedett az idei rendezvénnyel?

– Nagyon örvendek, hogy sikerült ennyire jól összeraknunk. Érződik, hogy egy nagyon jó szervezői csapat kovácsolódott össze, mindenki, beleértve az érintett önkormányzatokat is, pozitívan és segítőkészen állt a ralihoz. Idén is bebizonyosodott, hogy az emberek szeretik a ralit. Szombat este egy Iași-ból érkezett szurkolói csoporttal beszélgettem. Elmondták, hogy az udvarhelyi szuperspeciálisra nagyjából ugyanannyian voltak kíváncsiak, mint a Iași-i Ralin, a moldvai város pedig tízszerese Székelyudvarhelynek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »