Döbbenetes képpel ünnepli szülinapját a Hubble

Döbbenetes képpel ünnepli szülinapját a Hubble

A Buborék-ködöt egy napóriás fújja őrült sebességgel.

Április 24-én ünnepli 26 születés napját a Hubble-teleszkóp, a jeles alkalom tiszteletére tették közre a fenti képet – számol be a The Guardian. A Buborék-köd, ami az NGC 7653 katalógusnevet viseli, egy 8000 fényévre, a Tejúton található 10 fényévnyi átmérőjű képződmény. A jelenséget az okozza, hogy egy a Napnál tízszer (más információk szerint negyvenszer) nehezebb csillag a magából kiköpött plazmával (napszél) „fújja” el magától a körülötte lévő anyagot. A buborék egyébként csillagközi anyagokból és abból a gázfelhőből áll, mely a felvétel bal felső sarkában is látható. A füstszerű gömb megvilágítását pedig maga a napóriás biztosítja.

A jelenleg százezer kilométer/szekundummal növekvő buborék növekedésének az óriás molekulafelhő fog megálljt parancsolni – magyarázta Mathias Jäger. A European Space Agency tudósa kifejtette, hogy a köd egyre sűrűbb a „közepe” felé, így az egyre gyengülő napszélnek egy idő után nem lesz ereje tovább nyomulni.

– A most közreadott kép, ami négy, az év elején készült felvételből áll össze, a szabad szemmel nem mutat sok különbözőséget a korábbiaktól – magyarázta a csillagász. De a tudósok számára feltárja, hogy a gázok hogyan mozognak a buborékban – tette hozzá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »