DNA-házkutatás a Szeben Megyei Tanácsnál

DNA-házkutatás a Szeben Megyei Tanácsnál

Házkutatást tartott a Szeben Megyei Tanács székhelyén az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hétfőn reggel. Az eljárást a tanácselnök, Daniela Cîmpean is megerősítette az Agerpres hírügynökségnek.

Cindrea221_bIoan Cindrea volt megyei tanácselnök

A DNA gyulafehérvári területi hivatalának közleménye szerint az ügyészek 2011 és 2015 között elkövetett korrupciógyanús ügyek miatt vizsgálódnak. A hétfői házkutatás során az előző önkormányzati ciklus idején végzett közbeszerzések dokumentumait vették szemügyre. Ügyészségi források megerősítették a hírügynökségnek, hogy a DNA gyanúja szerint az önkormányzat olyan cégekkel is szerződést kötött, melyeket Ioan Cindrea korábbi megyei tanácselnök előnyben részesített.

A közintézmény székhelyén kívül kereskedelmi társaságoknál és magánszemélyek otthonában is folytatnak házkutatást, összesen tizenegy helyszínen -– derül ki továbbá a DNA sajtóközleményéből. Ioan Cindrea korábbi megyei tanácselnököt már a júniusi helyhatósági választások előtt felfüggesztette tisztségéből a Szeben megyei prefektúra. Cindreát egyéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték érdek-összeférhetetlenség miatt, azt követően, hogy Szeben megyei honatyaként törvénytelenül alkalmazta feleségét a képviselői irodájába. A tanácselnök ellen 2014-ben indult eljárás az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) feljelentését követően. Cindrea 2009 és 2011 között képviselőként alkalmazta felségét, személyesen írta alá a munkaszerződését. 

A DNA egyébként áprilisban is házkutatást tartott a megyeházán és négy Szeben megyei vállalat székházában, szintén közbeszerzésekre vonatkozó önkormányzati szerződések miatt. A vádhatóság gyanúja szerint a megyei önkormányzat illetékesei a reálisnál nagyobb árat fizettek különböző szolgáltatásokért négy Szeben megyei cégnek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »