Divathóbort lett a lábhosszabbítás Indiában

Divathóbort lett a lábhosszabbítás Indiában

Új terület van feltörekvőben az orvosi paradicsomnak számító Indiában: egyre kedveltebb a végtaghosszabbítás. Fiatalok tömegei vállalkoznak a fájdalmas műtétre, amit azonban nem minden esetben végeznek tapasztalt orvosok.

Indiában, ahol a szépségideál egyik fokmérője a magasság, a fiatalok egyre nagyobb számban választják a pokoli kínnal járó végtaghosszabbítást. A The Guardiannak megszólaló egyik forrást például munkájában zavarta alacsony termete, saját bevallása szerint sokszor vált nevetség tárgyává, ami nehezítette az álláskeresést is. Emiatt úgy döntött, elvégezteti magán a műtéte, aminek eredményével rendkívül meg volt elégedve.

India orvosi turizmusból származó bevétele becslések szerint évente hárommilliárd dollár, ami hozzávetőlegesen 828 milliárd forint. A szolgáltatást igénybe vevők pedig nemcsak Ázsiából, hanem Európából és Afrikából is érkeznek, mivel az árak jóval alacsonyabbak. Azonban úgy tűnik, jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat, így hiába végeznek egyre több eljárást, a tapasztalt orvosok száma meg sem közelíti azokét, akik alávetik magukat a kezelésnek.

A lap egy másik forrása emiatt legalább húsz orvosnál járt, míg eldöntötte, hogy kinek szavaz bizalmat. Mint mondta, az egyéves keresési időszak alatt találkozott olyanokkal, akik egyszer vagy kétszer végeztek ilyen műtétet, sőt, volt olyan, aki egyszer sem.

A The Guardiannak megszólaló sebész öt éve kezdett praktizálni, és már háromszáz eseten van túl, ami első ránézésre nem tűnik soknak, azonban egy magyarországi adat szerint 25 év alatt végeztek itthon ugyanennyit Wagner- és Ilizarov-módszerrel. Mint mondta, naponta hozzávetőlegesen húsz hívást kap.

Ugyanakkor hiába tudhat maga mögött ennyi műtétet, az orvos kétségeit fogalmazta meg az eljárás etikai vonatkozásait tekintve. Vannak, akik pszichés okok miatt érzik magukat alacsonynak és fordulnak hozzá, mint például két esetben, akik öngyilkossággal fenyegetőztek a visszautasítás miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »