Diszkriminált a Maros megyei tanfelügyelőség

Diszkriminatív a Maros megyei tanfelügyelőség szeptember 19-ei keltezésű határozata, amely szerint a vegyes tannyelvű iskolák esetében az igazgatói versenyvizsgára jelentkezők közül csak a leendő aligazgatónak kötelessége ismerni a magyar nyelvet – állapította meg szerdán az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD). 

petofi-iskola-igazgato-vn-002_or_or_b

Az Asztalos Csaba vezette testület határozatát a Maszol.ro portál tette közzé honlapján. A Maros megyei tanfelügyelőség döntését követően a marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) emelt panaszt a diszkriminációellenes tanácsnál. Amint arról lapunkban is beszámoltunk, keresetükben arra hívták fel a figyelmet, hogy a tanfelügyelőség határozata gyakorlatilag törvénysértő és hátrányosan érinti a magyar jelentkezőket.

Az iskolavezetői versenyvizsgák megszervezésének módszertana szerint a vegyes tannyelvű intézmények igazgatójának vagy aligazgatójának kell kötelező módon ismernie az adott iskolába, óvodába járó kisebbségi diákok nyelvét. A szeptember 19-én közzétett tanfelügyelőségi határozat alapján azonban kiderült: ezt úgy értelmezik Maros megyében, hogy mintegy 45 vegyes tannyelvű iskolában csak az aligazgatóra vonatkozik a szabály, azaz az igazgatónak nem kell beszélnie a kisebbség nyelvét – hívta fel a figyelmet a Cemo és  pedagógusszövetség.

A Cemo munkatársait egyébként több, jelenleg még tisztségben levő magyar anyanyelvű iskolaigazgató is megkereste, olyan személyek, akik a tanfelügyelőség szerint már csak a „magyarul beszélő” aligazgatói állásra pályázhatnak. „Ezek az igazgatók beszámoltak az őket érintő folyamatos nyomásgyakorlásról – amelynek célja, hogy az érintettek ne pályázzanak iskolaigazgatói állásra – és bemutatták azokat a módszereket, amelyekkel rá akarják őket venni arra, hogy csak az aligazgatói tisztségre pályázzanak” – hívta fel a figyelmet kedden Szigeti Enikő, a Cemo elnöke.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »