Diszkriminálják a magyar pedagógusokat Maros megyében?

A Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) panaszt nyújtott be az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (ODT) a Maros Megyei Tanfelügyelőség – igazgatói és aligazgatói állások versenyvizsgáját szabályozó – diszkriminatív határozata miatt – közölte tegnap honlapján az RMPSZ.

Az 2011/1-es oktatási törvény szerint azokban az iskolákban, ahol az oktatás kizárólag valamely kisebbség nyelvén történik, az igazgatónak, a vegyes tannyelvű iskolákban „az egyik igazgatónak” kötelessége ismerni az adott kisebbség nyelvét. A Maros Megyei Tanfelügyelőség 46-os számú határozatának mellékletében viszont található egy táblázat, amelyben meghatározták, hogy a megyében működő vegyes tannyelvű iskolákban az aligazgatónak vagy – ritkább esetben – az igazgatónak kell lenni annak a személynek, aki a törvény által előírt „magyarul beszélő” személy. Az RMPSZ közleménye szerint több mint 40 Maros megyei iskola esetén a „magyarul beszélő személy” csak az aligazgatói állásra vonatkozik, az igazgatói állás esetén ugyan nincs megtiltva, hogy magyar anyanyelvű vagy magyarul beszélő személy legyen a pályázó, viszont a tanfelügyelőség munkatársai vagy az intézménnyel együttműködő iskolai szakszervezeti vezetők folyamatosan nyomást gyakorolnak az igazgatói állásra (ott, ahol csak aligazgatói pozíciót jelöltek ki a magyarul beszélő személy számára) pályázni szándékozó magyar személyekre, és arról tájékoztatják őket, hogy ne pályázzanak az iskolavezetői tisztségre.

A CEMO munkatársait több, jelenleg még tisztségben levő magyar anyanyelvű iskolaigazgató kereste meg, olyan személyek, akik a táblázat szerint már csak a magyarul beszélő aligazgatói állásra pályázhatnak. Ezek az igazgatók beszámoltak az irányukba történő folyamatos nyomásgyakorlásról – amelyek célja, hogy az érintettek ne pályázzanak iskolaigazgatói állásra –, és bemutatták azokat az eszközöket, amelyekkel rá akarják őket venni arra, hogy csak az aligazgatói állásra pályázzanak.
Az RMPSZ ezek alapján megállapítja, miközben Mircea Dumitru oktatási miniszter szándéka az volt, hogy kizárólag a szakmai szempontok figyelembevételével töltsék be a tanintézmények vezető tisztségeit, a Maros megyei tanfelügyelőségnek az iskolaigazgatók és aligazgatók versenyvizsgáját meghirdető határozata diszkriminatív és törvénytelen.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »