Disneyland – Magazin ajánló

Disneyland – Magazin ajánló

Megszűnő műemlékvédelem. A Kiss László-ügy és az úszósport. Nick Thorpe, a BBC magyarországi tudósítója rólunk és Orbán Viktorról. A magyar természetfilm titkai. Szombaton Magazin!

Ez csak egy a sok figyelemre méltó mondat közül a szombati Magyar Nemzet Magazinból. Keresse hétvégén az újságárusoknál!

Fotó: Végh László / Magyar Nemzet

A kormány a hírek szerint a nyár elejéig felszámolja a közel 145 éves intézményes magyar műemlékvédelmet: megszűnik az épített örökség megóvásáért eddig felelős Forster-központ, maradéka pedig beolvad a Miniszterelnökségbe. A hazai örökségvédelem, bár 2010 előtt viszonylag erős érdekérvényesítő képességgel rendelkezett, korábban is könnyen kijátszható volt. A Fidesz 2010-es hatalomra jutása óta viszont a helyzet drámaian romlott.

Hajdan teát főzött a miniszterelnöknek, most viszont már interjút is nehezen kap tőle. Nick Thorpe, a BBC tudósítója harminc éve él Budapesten, több könyvet írt a kelet-európai régióról, és sajnálja, hogy Magyarországból nem az a hely lett, ami lehetett volna.

Kinek volt az érdeke, és mit akart vele elérni? – Másfél héttel a Kiss László-ügy kirobbanása után is ezek a kérdések foglalkoztatják a köz- és sportéletet. Az erkölcsi vonulaton túl persze, hiszen a lemondott úszókapitány eddigi túlélése, mentegetése, a másik oldalról fejének követelése, a múlttal való szembenézés képtelensége jellegzetes hazai történetet vázolt fel. Mintha generációs törés is mutatkozna az eset megítélésében, a fiatalabbak kevésbé megbocsátók, mint a hatvanas éveket saját élményeikből is ismerők.

A 101 évvel ezelőtt elsüllyesztett Lusitanián utazott Schwarcz M. Maximilián, aki Pesten született, majd a korabeli ruhaipar egyik legtehetségesebb szereplőjeként az Egyesült Államokban építette fel divatbirodalmát. Azon a végzetes májusi napon, mielőtt elnyelte a tenger, úriemberként a nála gyengébbeket igyekezett menteni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »