Diplomáciai minibotrányt okozhatott L. Simon

Az államtitkár mondott egy kemény megnyitóbeszédet, mire a török nagykövet bojkottálta a rendezvényt.

L. Simon László kulturális örökségvédelemért felelős államtitkár nyitotta meg pénteken a háromnapos Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztivál nevű rendezvényt. Beszédében a 150 éves török uralmat rabságnak, vallási háborúnak és megszállásnak nevezte – egyébként jogosan – ott, ahol inkább nem kellett volna. Minderről az Index számolt be a Kisalföld honlapja nyomán.

A fesztiválon ahogy az lenni szokott, idén is elkergették a törököket a magyar katonák, majd a „törökök” és „magyarok” Tatán, ahol L. Simon elmondta beszédét. „A közönség számára egyértelművé kell tenni, hogy Idrisz Baba egy olyan vallási vezető volt, aki a keresztény magyarság eltiprását hirdette, aki vallási alapon akarta felszámolni a kereszténységet és megszüntetni a magyar kultúrát” – jelentette ki L. Simon, aki szerint a magyar európai keresztény örökség továbbvitele a megmaradás záloga.

A regionális lap portálja a főszervezőtől, Zombori Mihálytól megtudta: mindenki döbbenten hallgatta a beszédet, köztük ő maga is. „A török hagyományőröket nehéz volt visszatartani a hangos nemtetszés-nyilvánítástól. Ez az emléktábla vallási és nemzeti hovatartozás nélkül minden harcoló katona emlékét őrzi, mi ezt vállaltuk föl. Miután az államtitkár nyitó gondolatai kikerültek a világhálóra, a diplomáciai képviseletek egy része lemondta a látogatást, így például a török nagykövet is” – közölte Zombori.

Az, hogy Sakir Fakili nagykövet pontosan melyik napon vett volna részt a Tatai Patarán, egyik beszámolóból sem derült ki. Sem a követségi honlapon, sem a követségi Facebook-oldalon nem találtunk információt erre vonatkozóan. Éppen ezért elküldtük kérdéseinket a török nagykövetségnek, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. Ugyanígy kerestük az ügyben L. Simon Lászlót is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »