Diplomáciai botrányba keverték az oláhok az ilyesmire amúgy is különösen érzékeny japánokat

Diplomáciai botrányba keverték az oláhok az ilyesmire amúgy is különösen érzékeny japánokat

Abe Shinzo japán kormányfő történelminek beharangozott látogatáson vett részt Romániában, azonban a román kormány részéről a Mihai Tudose lemondása miatt senki sem fogadta őt.

Abe Shinzo gépe tegnap délelőtt landolt a bukaresti Henri Coanda nemzetközi repülőtéren, ahol Mihai Tudose miniszterelnöknek kellett volna fogadnia kollégáját, az ő lemondása miatt viszont csak Kisaburo japán nagykövet volt jelen.

Mivel az ideiglenesen kinevezett Mihai Fifor kormányfő sem volt hajlandó találkozni Abevel, ezért végül a felesége társaságában látogatta meg a fővárosi Dimitrie Gusti Nemzeti Falumúzeumot.

A japán miniszterelnök egy fős 30 üzletemberekből és befektetőkből álló delegációt is magával hozott, a kormányválság miatt azonban számos fontos gazdasági jellegű szerződést nem sikerült megkötni.

Abe Shinzót, miután a múzeumlátogatás után órákon át várokozott a hotelben, végül a tervezett időpont előtt egy nappal fogadta őt Klaus Iohannis államfő.

Hírdetés

A felkelő nap országának a kormányfője többek között arról beszélt, hogy fontosak a két ország közötti gazdasági kapcsolatok, például japán hitelből zajlik a bukaresti metróhálózat kibővítése a Henri Coandă nemzetközi repülőtérig.

A jelek szerint ez sem megy gördülékenyen, ugyanis erről még Traian Basescu későbbi államfő állapodott meg a ’90-es évek végén.
Basescu akkor a Ciorbea-kormányban a közlekedési tárcát vezette. A metró építésének még neki sem kezdtek, de 2020-ra már át szeretnék adni.

A Román Köztársasági Elnöki Hivatal a találkozó után bejelentette, hogy Iohannis és Abe megállapodása értelmében a Japánba utazó román állampolgároktól többé nem kérnek vízumot. Utóbb kiderült, hogy erről már 2016 februárjában kötött egy egyezményt a két ország.

A japán miniszterelnök hivatalos látogatáson még soha nem vett részt Romániában, de a diplomáciai botrány után kérdéses, mikor lesz a következő hasonló látogatás…

(Origó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »