Dinamitokkal dobálták meg a rendőröket a bányászok

Dinamitokkal dobálták meg a rendőröket a bányászok

Ismét összecsaptak a bányászok a rendőrséggel Bolíviában. A vájárok a jobb munkakörülményekért tüntetnek hónapok óta.

Kövekkel és dinamitokkal dobálták meg a rendőröket bolíviai bányászok Sayari városánál. Az egyik bányász szakszervezet korábban Evo Morales erős szövetségese volt, azonban a bányászati törvények módosítása körüli egyeztetések zátonyra futottak, ezért a szervezet határozatlan idejű tüntetést hirdetett.

Ez a demonstráció fulladt erőszakba, az összecsapásokban egy bányász életét vesztette. A szervezet a haláláért a rendőrséget okolja, az egyenruhások szerint viszont először a bányászok kezdték el lőni őket. „A férfi halála indította el a zavargást, ezután a tüntetők Mauser puskákat osztottak szét” – közölte Rino Salazar rendőrparancsnok.

A tüntetők jobb fizetést és munkakörülményeket, erősebb szakszervezeti képviseletet követelnek. A bányászok azt mondják összefognak és tovább folytatják a tiltakozást. „Egységesek vagyunk, erősek vagyunk és segítjük egymást a különböző blokádokban, hogy 100 százalékig támogassuk a munkatársainkat” – nyilatkozta az egyik vájár.

A bányászok egy 10 pontos követelést adtak át a kormánynak, ez tartalmazza a bányászati törvény kiegészítését is, amelyben a dolgozók jogait erősítik meg. A kormány jelezte, csak akkor hajlandó tárgyalni a szakszervezetekkel, ha leállnak a tüntetésekkel és az útzárakkal. A demonstrációk során eddig két ember vesztette életét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »