Die Welt: nem a törökökkel kötött megállapodás fékezte le a bevándorlóáradatot

Az uniós határőrizeti szerv, a Frontex elemzésére hivatkozva azt írja a német Die Welt, hogy a balkáni útvonal lezárása hatékonyabb volt a "menekült"áradat megállítása szempontjából, mint az Európai Unió és Törökország között megköttetett megállapodás.

Az elemzésből az derül ki, hogy a Törökországból Görögországba érkező menedékkérők száma nem március 20-án, a Törökországgal kötött megállapodás hatályba lépésekor kezdett apadni, hanem már azt megelőzően, azután, hogy a macedón hatóságok február 19. után szigorúan korlátozni kezdték, ki léphet be Görögországból.

Ezután az Égei-tengeren elindított NATO-misszió, valamint az EU és Törökország közti márciusi megállapodás tovább mérsékelte a menedékkérők áradatát, és újabb embereket tántorított el attól, hogy elhagyják Törökországot.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök már korábban érvelt azzal, hogy valójában a balkáni útvonal lezárása vetette vissza az érkezők számát, Angela Merkel viszont azt mondta, a macedón-görög határ egyoldalú lezárása nem tartós megoldás, szemben az EU és Törökország közti megállapodással.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »