DiCaprio küzdelme a klímaváltozással

DiCaprio küzdelme a klímaváltozással

Az Oscar-díj megnyerése után Leonardo DiCaprio még nagyobb vehemenciával tért vissza környezetvédelmi tevékenységéhez. Ezúttal egy klímaváltozásról szóló dokumentumfilmet készít Martin Scorsese producerkedése mellett, amelyet a National Geographic Channel sugároz majd világszerte, így Magyarországon is.

Leonardo DiCaprio, aki vitathatatlanul napjaink legnagyobb hollywoodi sztárja, most már Oscar-díjjal a kezében ül a világ tetején: rizikós filmeket és témákat is képes kasszasikerre vinni, ráadásul a szupersztár tudatos karrierépítőként és környezetvédelmi aktivistaként egyszerre ismert. A művész azok közé tartozik, akik a környezetvédelmet nemcsak sztárságuk építésére használják fel, hanem valóban elkötelezetten igyekeznek tenni a föld megmentéséért is.

Az elmúlt években három környezetvédelmi témájú dokumentumfilm producere is volt, s most ősszel egy újabb produkciója lesz látható a televízióban. Utóbbit az Oscar-díjas dokumentumfilmes Fisher Stevens, Brett Ratner és James Packer közreműködésével készítette, a produceri székben pedig nem kisebb személyiség ült, mint Martin Scorsese. Az alkotásban az ENSZ békenagyköveti tisztét is betöltő DiCaprio híres közéleti személyiségekkel és elkötelezett aktivistákkal beszélget arról, miként lehetne „kizöldíteni”, fenntartható módon átalakítani napjaink gazdasági rendszereit. Interjúalanyai többek között megtalálható Barack Obama, az Egyesült Államok jelenlegi elnöke, Bill Clinton, az USA volt elnöke, Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára és Ferenc pápa is.

Az Oscar-díjas színész alkotásában arra keres választ, hogy a társadalom miként mentheti meg az eltűnés szélére került fajokat, ökoszisztémákat és őslakosközösségeket. A műsor látványos felvételekkel támasztja alá az említett folyamatokat, és a gyakorlatban is megvalósítható módszereket kínál, amelyek segíthetik földünk megmentését. „A klímaváltozás a bolygónkat fenyegető legnagyobb veszély – fogalmaz elkötelezettségével kapcsolatban DiCaprio.  – Össze kell fognunk, a hangunkat megsokszorozva a döntéshozóktól lépéseket kell követelnünk, a túlélésünk függ ettől.”

A film sugárzási jogát a National Geographic Channel vette meg, a tervek szerint előbb októberben New Yorkban és Los Angelesben mozibemutatóra kerülhet sor, majd az alkotást a tévécsatorna világszerte, 171 országban műsorára tűzi – hazánkban október 30-án, 21 órai kezdettel.

DiCaprio nem első alkalommal áll ki tettekkel is a környezetvédelem mellett. Alapítványa 2008-as létrehozása óta több mint 30 millió dollárt jótékonykodott el a világ 40 országának 70 projektjére.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »