Diákok adják elő Kolozsváron a Hairt, a hippi korszak nagy „passióját”

Diákok adják elő Kolozsváron a Hairt, a hippi korszak nagy „passióját”

A kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Gimnázium vegyes kara adja elő a kincses városbeli opera színpadán a Hair című musicalt január 15-én 17 órától. 

hair_b

A Hair a hippi korszak meghatározó rockmusicalje: humorral és tabuk nélkül mutatja be a hatvanas évek sokszínű forradalmát. A vietnami háborúba készülő vidéki fiú és egy hippi banda barátságáról szóló történet a szerelmet, a szabadságot és az önfeláldozó barátságot ünnepli. Az előadás rendezője Visky Andrej, zenei vezetője Szabadi Ildikó, koreográfusa Jakab Melinda. Az előadás 10 éven aluli gyermekeknek nem ajánlott, jegyek vásárolhatók az opera jegypénztárában (hétköznapokon 13–19 óra között és előadások előtt két órával, tel.: 0754-050150, 0371-395790), egy belépő ára 10 lej.

A musicalt a nagyközönség Miloš Forman cseh filmrendező 1979-ben bemutatott világhírű alkotásából ismeri, amely a hippikorszak „nagy passiójává” vált. A korszak, amelyben a történet játszódik, az önfeledt szabadság, a tánc, a dal és az LSD kora volt és a vietnami háborúé. A felesleges katonásdié és az értelmetlen, kegyetlen halálé… A történet szerint egy vidéki srác megkapja a behívóját, és a sorozásra New Yorkba utazik, ahol meglát egy gyönyörű lányt lóháton, akibe talán beleszeretne, ha a legkisebb esélye is volna rá, hogy még egyszer találkozzanak. Új barátai erről egészen másképpen vélekednek.

A hippiknek semmi sem lehetetlen: az ő életüket más törvények irányítják, kizárólag olyanok, melyeket saját maguk hoztak. Így kezdődik a film, melyre mindenki olyan szívesen emlékszik. Berger, Claude, Sheila és a többiek története nemcsak egy korszakról és egy generációnak szól: örök klasszikussá vált. A virágkorszaknak vége, de ez a film újra és újra képes meggyőzni nézőit, hogy volt benne valami, ami remélhetőleg nem múlik el.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »