Deutsch keményen beszólt a kitiltott újságíróknak

Deutsch keményen beszólt a kitiltott újságíróknak

Orruk alatt motyogó, okostelefonnal hadonászó, mérgezett egérként kószafaszáló tudósítókról írt a Facebookon.

Amint arról kedden beszámoltunk, az MNB ügyeiről kérdező újságírókat tiltott ki a Parlamentből határozatlan időre Kövér László házelnök. Az ügyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segíti a hat újságírót, az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak az ügyben.

Megnyilvánult a kérdésben a Fidesz EP-képviselője, a hírhedten szabad szájú Deutsch Tamás is. Csütörtök esti Facebook-posztjában szelfibotra szerelt okostelefonnal hadonászó, orruk alatt motyogó újságírókról írt, akiknek feltette a kérdést: miért nem készülnek „sajtószabadsági stílusbravúrok” az amerikai, a francia, a német, az angol vagy a spanyol parlamentben?

„Mert TILOS azokban a parlamentekben (is!) a sajtómunkásoknak mérgezett egérként összevissza kószafaszálni a törvényhozás épületében”

– válaszolta meg az önmaga által feltett kérdést az EP-képviselő. A TASZ egyébként csütörtökön rámutatott: a házelnök nagyon szűkre szabta azokat a Parlamenten belüli területeket, ahol az újságírók feltehetik kérdéseiket, és kamerára vehetik a válaszokat. „A média feladata, hogy tájékoztassa a polgárokat a közéleti eseményekről. A házelnöki rendelkezés gyakorlatilag ellehetetleníti a sajtó munkáját az Országgyűlés épületén belül. Nincs igazolható indoka annak, hogy megtiltják a forgatást a média munkatársainak az épület termeinek többségében” – írta a TASZ.

Így magyarázkodik a Fidesz

A Fidesz-frakció azért talált indokot, csütörtökön azt közölte az Indexszel, hogy az újságírók „alkalmatlan időpontban, alkalmatlan helyen akarnak kikényszeríteni interjúkat, vagy még inkább a képviselőket akarják kényelmetlen helyzetbe hozni”.

Lázár János a csütörtöki kormányinfón a Parlamentből kitiltott újságírók ügyére is reflektált: ez a házelnök hatásköre, de „egy jó parlamenti tudósítónak együttműködésre is kell törekednie azokkal, akiket kérdez”. Szerinte nem lett túl szűk az a tér, ahol kérdezni lehet a képviselőket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »