Demszkyék 33 milliárd forintot előre, minden feltétel és garancia nélkül átutaltak az Alstomnak

Demszkyék 33 milliárd forintot előre, minden feltétel és garancia nélkül átutaltak az Alstomnak

Demszkyék 33 milliárd forintot előre, minden feltétel és garancia nélkül átutaltak az Alstomnak

Demszkyék bármiféle indok és garancia nélkül, előre utaltak óriási összeget az Alstomnak a négyes metró építése kapcsán. Könnyen elképzelhető, hogy a kenőpénzek kifizetése végett kellett sietni a kifizetéssel.

Hírdetés

Demszky Gábor volt főpolgármester és helyettesei pontosan tudták, hogy olyan szerződést akarnak megkötni a 4-es metró kapcsán, amely súlyosan hátrányosan érinti a fővárost, az államot és az Európai Bizottságot – mondta Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke a tegnapi testületi ülést követő sajtótájékoztatón. Indokolatlan vállalásnak nevezte, hogy 33 milliárd forintot előre, minden feltétel és garancia nélkül átutalt a BKV a metrószerelvényeket szállító Alstomnak, és szerinte ebből az előlegből lehetett kenőpénzt fizetni különböző érdekcsoportoknak. Bánki bízik benne, hogy a hatósági vizsgálatok megerősítik ezt a gyanút.

Az ülésen meghallgatták Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselőt, volt elszámoltatási kormánybiztost, aki azt hangoztatta: az előzetes teljesítés, a közbeszerzés kijátszása és a metrókocsik előzetes engedély nélküli legyártása mind azt feltételezik, hogy a beruházás szereplői előre megállapodtak; a beruházást az SZDSZ-MSZP-s városvezetés a saját haszna érdekében valósította meg. Megjegyezte: az uniós OLAF-jelentés az ő 2010 és 2011 közötti vizsgálatával azonos megállapításokat tartalmaz.

Csordás Mihály, a fővárosi önkormányzat közlekedési ügyosztályának volt vezetője, a tenderbizottság volt tagja beszámolójából kiderült, hogy mérnökként olyan helyzetben végezte a munkáját, amelyben minden szakmai felvetését keresztülhúzták.

Tüttő Kata (MSZP), a tenderbizottság egykori tagja a meghívás ellenére nem vett részt az ülésen.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »