Délen terjeszkedne Washington

Délen terjeszkedne Washington

Az Egyesült Államok újra azt fontolgatja, hogy legalább két bázist épít Dél-Amerikában – állítja a baloldali spanyol Público. Hét évvel ezelőtt Washingtonnak ki kellett vonulnia a térség egyetlen csendes-óceáni támaszpontjáról, az ecuadori Mantából, ám az amerikai légierő még abban az évben bérbe vette a kolumbiai Palenquero légi támaszpontját.

Biztos, hogy a héten Washingtonba utazó új argentin államfő, a liberális nagyvállalkozó Mauricio Macri és vendéglátója, Barack Obama elnök megtárgyalja a támaszpont létesítésének kérdést. Az amerikaiak a Karib térségben és Közép-Amerikában már egyébként is több támaszponttal rendelkeznek: a kubai Guantánamóban, Aruba Curacao és Puerto Rico szigetén, illetve a közép-amerikai el salvadori Comalpában.

Ezeken kívül az amerikaiak több félhivatalos, vagy legalábbis ilyennek értelmezhető támaszpontot működtetnek, különösen a csendes-óceáni partvidék országaiban: például Peruban, Hondurasban, Costa Ricában, Panamában, illetve egy hivatalosan bérelt légibázisa Kolumbiában.

Walter Goobar, a cikk szerzője úgy véli, az Egyesült Államok stratégái elsősorban azt alapvető célt tartották szem előtt a későbbi helyszínek kiválasztásában, hogy ellenőrzés alatt tudják tartani a jövő nélkülözhetetlen energia- és erőforrásait, a nyersolaj és az ivóvizet, de a többi természeti kincset is. A brazil–paraguayi–argentin hármas határ térségében húzódik a felszín alatt a Guaraní víztározó, vagyis a világ édesvízkészletének csaknem fele, 1,2 millió négyzetkilométeres területen.

Az egyik támaszpontot az argentínai Tűzföldön építhetik meg Ushuaiában. A szerző a másik támaszponttal kapcsolatban a paraguayi Mariscal Aristagarribia repülőterére tippel, amit még 1980-ban kezdtek építeni, akkor 16 ezer katona állomásoztatására volt alkalmas, de itt már hangárokat, és radarokat is építettek, illetve felszereltek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »