Dél-Romániában jóval olcsóbb a földgáz

Dél-Romániában jóval olcsóbb a földgáz

Ugyan az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) határozza meg a lakosságnak szolgáltatott földgáz árát, a romániai lakosság nem egyformán fizet, az ország északi részén számottevően nagyobb számlákat küld ki a szolgáltató. A piac 90 százaléka egyébként két nagy gázszolgáltató között oszlik fel: míg az E.ON Erdélyben, Moldvában, illetve a Bánságban szolgáltat, addig a GDF SUEZ-ből lett ENGIE-től kapja a földgázt Havasalföld. 

 gaztuzhely mti_b

Az E.ON-nak 20 megyében 1,4 millió ügyfele van, míg az ENGIE 19 megye és Bukarest lakosainak szolgáltatja a földgázt. A 2016. július elsejétől érvényes díjszabások szerint míg az E.ON ügyfelei áfával 151 lejt fizetnek megawattóránként, addig az ENGIE lakossági ügyfeleinek csak 130 lejt kell ugyanezért a mennyiségért fizetniük. Különben mindkét ár alacsonyabb a június 30-ai szintnél, míg északon 2,8 százalékkal: délen 3,2 százalékkal lett olcsóbb a lakosságnak szolgáltatott földgáz.

Mint az ANRE által a Capital gazdasági és üzleti hetilap rendelkezésére bocsátott adatsorokból megtudhatjuk, mindkét nagy szolgáltató 76,64 lej/megawattórás szinten szerzi be a földgázt, ez az árszint szabályozott, nem lehetnek kilengések. De a szolgáltatás díjszabásának a szintjén már lehet eltérés, ezért az ENGIE megawattóránként 29,47 lejt kér el, míg az E.ON 33,21 lejt, a legnagyobb eltérés azonban a tulajdonképpeni nyereségben rejlik, erre az ANRE 3,23 lej/megawattórát engedélyezett az ENGIE-nek, miközben az E.ON-nak 14,13 lejes szintet hagyott jóvá, ami ugyebár éppen az előbbi négyszerese.

A szakhatóság azzal magyarázta ezt a hatalmas különbséget a Capitalnak, hogy az E.ON túlnyomórészt domb- és hegyvidéken szolgáltat, ami nehezebbé teszi a földgáz eljuttatását a lakossághoz, így pedig a szolgáltatással járó költségei is magasabbak. Emellett 2009–2010-ben elfogyasztott földgázt is törlesztenek most az E.ON ügyfelei, ugyanis két igen nehéz tél volt, szükség volt az orosz importgázra, ami akkor háromszor drágább volt, mint a belföldi kitermelésű. Akkor azonban – a Capital értesülései szerint – nem minden beszerzés esetében kapták meg a jóváhagyást, hogy belefoglalják a különbséget a lakosságnak kiküldött számlák értékébe, később azonban az ANRE engedélyezte a szolgáltatónak, hogy több évre felosztva visszaszerezze a kiadásokat, ez a folyamat pedig még ma is tart.

Mint ismeretes, a romániai lakosság úgynevezett „kosáráron” fizeti a földgázt, azt pedig, hogy ebbe a kosárba milyen mennyiségben kerül hazai, valamint külföldi kitermelésű földgáz, az ANRE szabályozza. Az elmúlt egy év során, vagyis 2015. július elsejétől 2016. július elsejéig a földgáz szabályozott ára mintegy 8 százalékkal esett vissza az általános forgalmi adó (áfa/TVA) csökkenésének és a szolgáltatási és szállítási díjak kiigazításának köszönhetően. Amennyiben a piaci viszonyok hasonlóak maradnak, a lakossági földgáz árát 2017 márciusától liberalizálják, akkortól a lakosság is a piaci verseny által diktált árszinten fizeti a háztartásokban elfogyasztott földgázt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »