Dél-pesti pszichiátria: penészes falak, menekülő orvosok

Kevés az orvos, és van, hogy 210 órát dolgoznak havonta a nővérek – mondták az RTL Híradónak a dél-pesti kórház pszichiátriájának dolgozói. Egyszerre hat szakorvos is felmondott januárban a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet pszichiátriáján, ahol – mivel az intézményben nem lehetett forgatni – a tévé rejtett kamerával készítettek felvételeket.

A képeken látható, hogy az épület nagy része kétségbeejtő állapotban van, volt penészes plafonú fürdőszoba, mindenféle intimitást nélkülöző „páros” zuhanyfülke elválasztás nélkül, szakadt ablakok és berendezés.

A szakállamtitkár nem felel

Az RTL Híradónak a pszichiátriai társaság elnöke múlt héten azt mondta, ezen az osztályon több orvos is felmondott nemrég, az egyik, most megszólaltatott dolgozó szerint ez hat szakorvost jelent, akik januárban mentek el. A dolgozó szerint – ellentétben a kórház közleményével – az ellátás is akadozott, és csak hétfőtől lesz újra betegfelvétel az osztályon. A pszichiátriai társaság szerint a jelenlegi hétszáz praktizáló pszichiáter kétszeresére lenne szükség az országban, ápolóból pedig még nagyobb a hiány.

A kórházban is panaszkodtak a nővérhiányra. Mint az egyik megszólaló elmondta, ha több motiváció lenne, biztosan többen jönnének erre a pályára; de a

110 ezer forintért 200-210 óra munka havonta, ilyen körülmények között nem elég „csábító”.

A híradóban elhangzott: a János kórházban is szörnyű állapotokat találtak, a Nyírő Gyula Kórházban pedig volt olyan épület, amelyet 100 éve nem újítottak fel.

Az RTL Híradó hiába kereste meg az egészségügyért felelős államtitkárságot a dél-pesti pszichiátriával kapcsolatos kérdéseivel, nem kapott válaszokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »