Darabokra hullhat az EU! Más tagállamok is követhetik Nagy-Britannia kilépését

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerint más tagországok is kiléphetnek az Európai Unióból, ha Nagy-Britannia távozik onnan.

A miniszter kiemelte: nem lehet kizárni, hogy újabb tagállamok is távoznak, ha a brit EU-tagságról két hét múlva esedékes népszavazás eredményeként Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból.

„Hogyan reagálna például a Nagy-Britanniával hagyományosan rendkívül erős kapcsolatban álló Hollandia?”

vetette fel. Azonban ha csak a britek távoznának, az EU nem kerülne végveszélybe.

“Európa szükség esetén Nagy-Britannia nélkül is működik”

– mondta Wolfgang Schäuble.  Nagy-Britannia megszenvedheti a kilépést, mert gazdasági kapcsolatok sűrű hálózata köti össze uniós tagállamokkal – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a Brexit (Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetése) esetén a britek nem élvezhetnék az egységes uniós belső piac előnyeit, mint a nem EU-tag Norvégia vagy Svájc, mert ehhez „egy olyan klub szabályait kellene elfogadniuk, amelyből éppen kilépnek”. A Brexit a belső piac elutasítását jelenti, és erre az esetre érvényes az az alapszabály, hogy “in is in, out is out”, vagyis nincs köztes megoldás, Nagy-Britannia vagy uniós tag marad, vagy teljes egészében megszűnik tagsági jogviszonya – húzta alá a német pénzügyminiszter.

Úgy vélte, a Brexit esetén fel kell hagyni az uniós integráció elmélyítésével. Az esetleges brit távozásra nem lehet az a válasz, hogy „egyszerűen még több integrációt követelünk”, és a tagság megőrzését pártolók csekély arányú győzelmét is arra irányuló „figyelmeztetésként és ébresztőként kell felfogni, hogy nem mehet minden úgy tovább, ahogy eddig” – mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Hozzátette, hogy az esetleges brit távozás a többi tagországra is negatív hatást gyakorolhat, “de euróövezeti kollegáimmal együtt mindent megteszünk a következmények korlátozásáért, minden lehetséges forgatókönyvre felkészülünk, hogy csökkentsük a veszélyeket” – mondta Wolfgang Schäuble.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »