Danko duma a Dumában

Danko duma a Dumában

Nagy felháborodást váltott ki nem csak ellenzéki, hanem kormányoldalon is Andrej Dankonak, a szlovák parlament elnökének beszéde az orosz törvényhozásban.  A smeres Lajčák külügyminiszter szerint előzetes egyeztetésre lett volna szükség a beszéd előtt.

A parlament külügyi bizottságának most-hidas elnöke, František Šebej szerint viszont nem lett volna szabad felszólalnia az orosz parlamentben az erőszakos krimi megszállás miatt, mert ez ellentmond az EU elvárásainak. Sőt, egyáltalán nem is lett volna szabad Krím és Ukrajna miatt elmennie hivatalos útra a szlovák házelnöknek Oroszországba! Így viszont Šebej joggal bírálhatta volna saját pártelnökét, Bugárt Bélát is, aki a hivatalos szlovák delegáció tagjaként szintén ott volt Oroszországban!

De jól tette Bugár, hogy elkísérte őt, igyekezett ott ugyan észrevétlen maradni, de háttér jelenléte azért valamire jó lehetett. Biztos rossz szemmel nézett főnökére, amikor az a pánszlávizmusról, a szláv testvériségről beszélt az orosz dumában. Bizonyára ezt szóvá is tette neki hazafele a repülőn, mert a szlovák nemzeti párti házelnök a TA3 „V politike“ című műsorában az oroszországi dumában mondott beszéde miatt már így magyarázkodott:

Tehát ebbe a mondatba már belecsempészte a magyarokat is Danko, sőt udvariasságból a szlovákiai magyarokat helyezte első helyre a felsorolásban, mintegy ellensúlyozva, hogy a dumában rólunk teljesen megfeledkezett.

Jó hatással van tehát Bugár Béla Dankora, sőt vigyáz is rá, igyekszik tapasztalatait megosztani vele! Még az etikettben is segíti őt! Jól emlékszünk, amikor tavaly a pozsonyi várban advent kezdetén kihúzta Danko kezét a zsebéből, merthogy nem való zsebre tett kézzel beszédet mondani a nyilvánosság előtt!

Száraz Dénes

Nyitókép: Andrej Danko fb-oldala


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »