Dániel Péter kiadatását csak azért nem kéri az ügyészség Izraeltől, mert félnek az elutasítástól

Dániel Péter kiadatását csak azért nem kéri az ügyészség Izraeltől, mert félnek az elutasítástól

Szégyen magyarnak lenni – zárult letiltása előtt az egyik legutolsó Facebook-posztja Dániel Péternek, aki Izraelbe menekülése óta legsűrűbben ezen a felületen hergelte a magyarokat. A gyurcsányista ügyvéd egy rágalmazási per tárgyalása elől menekült Izraelbe, ahonnan azonban Magyarország még csak nem is kérte a kiadatását – ráadásul elképesztő indokkal, írja az MNO.

Nagy port vert fel a hazai médiában a „hír”, hogy Dániel Péter Izraelbe menekült ügyvéd ellen elfogatóparancsot adtak ki – többek között megírta a 888.hu, a Prosti Srácok és az Alfahír is – holott a konkrét körözést 2013-ban adták ki ellene.

Valóban aktualitást adott a dolognak, hogy Gyurcsány Ferenc ismert aktivistája Izraelből hergelte a focilázban égő magyarokat Facebook-oldalán, a fociszurkolókat „újnyilas magyar drukkereknek”, a magyarokat en bloc „ostoba alattvalóknak” bélyegezte, akik a „szar magyar foci” miatt „egy emberként térdelnek le a diktátor (Orbán Viktor) előtt”.

De évek óta írogat provokatív posztokat Izraelből, olyasféléket, mint hogy a határon túli magyarok örülhetnek Trianonnak, mert ennek köszönhetik, hogy nem kell Orbán diktatúrájában élniük, és efféléket.

Igazi zsidó provokátor

Előtte Magyarországon is viszonylag gyorsan felívelő karriert futott be: 2010-ben a közhivatalokban megrongálta a nemzeti együttműködés kifüggesztett nyilatkozatát, majd az új alaptörvényt, később vörös festékkel öntötte le a Kerekiben felállított Horthy-szobrot.

Elfogatóparancsot azután adtak ki ellene, hogy Wittner Mária 1956-os elítélt, fideszes parlamenti képviselőnőről azt írta: „primitív, köztörvényes, randalírozó és lincselő prosti”, a politikusasszony feljelentése nyomán elrendelt tárgyaláson pedig nem jelent meg, hanem Izraelbe távozott (ezt követően egyébként „bocsánatot kért” Wittnertől, aki szerinte „egy gonosz, primitív, köztörvényes, árpádsávos némber és egy ócska politikai prosti”). A bíróság így távollétében 180 nap közmunkára és a perköltségek megfizetésére ítélte.

A portál viszont inkább arra voltunk kíváncsiak, hogy lehet, hogy két éve nem történt semmilyen előrelépés Dániel Péter ügyében – már azon kívül, hogy a Facebook végül törölte a provokátor oldalát.

Szívesen lecsuknák, de nem tesznek érte semmit

Az MNO megkereste a körözést elrendelő Fővárosi Főügyészséget, ahol Gasz Péter, a szóvivőt helyettesítő ügyész megerősített bennünket abban, „hogyha Dániel Péter Magyarország területére lép, az elfogatóparancs alapján a hatóságok előállítják,” és azt is elmondta, hogy bár az elfogatóparancs alapjául szolgáló bűncselekmény öt év alatt elévülhet, de ezt most már a 2014 áprilisi elfogatóparancstól számítják, így az ügyvédet 2019-ig bármikor lekapcsolhatják a rendőrök, ha hazánk területére lép. Ezért is lehetett hazugság a megígért "haza"látogatása.

Ami viszont ennél sokkal érdekesebb, hogy ilyenkor jellemzően az elítélt kiadatását szokták kérni attól az országtól, ahol tartózkodik, Izraellel pedig van kölcsönös kiadatási egyezménye Magyarországnak. Ennek ellenére a főügyészség kérdésünkre azt válaszolta, hogy

„A nyomozó ügyészség nem kérte D. Péter kiadatását Izrael Államtól, az az izraeli igazságügyi hatóságok ismert gyakorlata szerint eredményre nem vezetne.”

Ezzel gyakorlatilag azt mondták: minek próbálkozni, Izrael úgysem adná ki.

A nemzetközi jogász szerint nonszensz az ügyészség álláspontja

Ez jogi nonszensz, felveti az ügyészség részéről a kötelezettségmulasztás lehetőségét is – reagált Lattmann Tamás nemzetközi jogász a lap megkeresésére.

Hozzátette: Dániel Péter izraeli befogadásában azért volt egy jókora üldözöttségelem, hiszen az ügyvéd olyan akciókkal exponálta magát hazánkban, amivel igen komoly feszültséget váltott ki. Eltekintve attól, hogy valaki egyetért-e az aktivitásával vagy sem, Dániel ezzel magára húzott egy olyan feszültségtömeget, ami lehetővé tette neki, hogy Izrael felé azzal érveljen, hogy itt őt üldözik. Hiszen valóban jelentek meg fenyegető kommentek az interneten a szélsőjobboldal részéről, így ügyes marketinggel a joggal hadilábon álló ügyvédet úgy fogadták be, mint üldözött zsidót. Így kétségkívül van alapja az ügyészség azon érvelésének, hogy valószínűleg a zsidó állam éppen emiatt nem adná ki a férfit.

Nekik az a dolguk, hogy mindent megtegyenek a nyomozás érdekében, függetlenül a körözött személy egyéb politikai környezetétől, és „igenis ki kell kérni a gyanúsítottat Izraeltől, ebben nincsen mérlegelési joga a főügyészségnek” – mondta. Ilyenkor az igazságügyi tárcának fel kellene vennie az izraeli illetékesekkel diplomáciai úton a kapcsolatot, de ez a róka és a létra érvelés nem tartható.

Főként, hogy minden esetet egyedileg bírálnak el, így nem is lehet kapásból teljességgel kizárni, hogy kiadnák Dánielt Magyarországnak.

Egyébként Lattmann ez utóbbi feltevését alátámaszthatják Dániel Péter nagy vihart kavart, sokak szemében érthető módon magyarellenesnek tekintett Facebook-posztjai is, amelyek gyakorlatilag a szélsőjobboldali sztereotípiáit erősítik.

Az ilyesmi pedig vélhetően nem áll Izrael Állam érdekében sem – véli az MNO. Szerintünk ezen az alapon lemondhatna a kormányuk, és feloszlathatnák a Kneszetet is, a terrorállamról nem is beszélve. Egyáltalán létezik olyan elszámoltatás, hogy Vörös Dani belépése az országba megérje? Csak remélni tudjuk, hogy 2019-ben sem értékeli át váratlanul az alijázását.

(MNO nyomán)

Tudják, mire ébredt ma Vörös Dani?

Neves izraeli futballszakértő látogat hazánkba, szeretné, ha minél több magyar hazafit látna a repülőtéren

Szurkolók, vigyázat, Dániel Péter szerint Franciaországban is letartóztatják, aki beszól neki!

Ez csak természetes: Dániel Péter is megtartja a Rákosi által kötelezővé tett nőnapot

Dániel Péteren megint kiütött az alijázás – ezúttal jogi ismereteinek hiányával csinál magából bolondot a Facebookon

Dániel elszántan vívja utóvédharcát tel-avivi ékszerüzlete meséjének védelmében – de sajnos legyőzetett

Facebookján hülyíti követőit Dániel Péter – ezúttal ékszerüzletet hazudott magának a zsidó

Elfogatóparancsot adott ki a bíróság Vörös Dani ellen


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »