Daniel Barbu magára haragította a román katonákat

Daniel Barbu magára haragította a román katonákat

Bírálatok kereszttüzébe került a politikusit a katonainál is kockázatosabb hivatásnak nevező Daniel Barbu szenátor. 

barbu1_bDaniel Barbu

A Călin Popescu-Tăriceanu volt kormányfő vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) ügyvezető elnöke az alakulat helyi választott tisztségviselőinek pénteki országos ülésén beszélt a politikusi mesterség nehézségeiről, mondván: a politikusi pálya sokszor veszélyesebb, mint a bányászoké.

„Nagyon nehéz a politikusi mesterség, és kevesen tudják, hogy Önök mit tesznek a hét minden napján, sokszor szombaton és a vasárnap is. Főleg azért nehéz, mert kockázatos. Kockázatosabb, mint egy katona afganisztáni kiküldetése” – jelentette ki a bukaresti értelmiségi körökben nagy tiszteletnek örvendő történész professzor.

A reakciók nem sokat várattak magukra. Ovidiu Raețchi liberális (PNL) képviselő botrányosnak nevezte a politikusok „viktimizálását”, és felszólította Barbut, hogy kövesse meg a román hadsereget és az Afganisztánban elesett román katonák hozzátartozóit. Marius Apostol, a veterán, illetve fogyatékkal élő romániai katonák egyesületének elnöke a News.ro hírügynökségnek nyilatkozva képtelenségnek nevezte a két hivatás összehasonlítását. „Ott csak az jó isten, hogy visszatérsz vagy sem. Felajánlok Daniel Barbunak egy all inclusive afganisztáni kirándulást” – jelentette ki Apostol, aki egy hetet kómában feküdt, miután páncélozott járműve közelében pokolgép robbant 2011-ben Kandahár közelében.

Ennél is keményebben beszólt a szenátornak a román hadsereg egy másik, Afganisztánt háromszor megjárt tisztje, felhívva a figyelmet, hogy a külföldön szolgálatot teljesítő katonák kiszállási díja a politikusok juttatásának mindössze negyven százalékát teszi ki. „Tudja maga, mi volt a repülőgépeken hazaküldött fém kofferekben? Nem a maga köreiben forgó csúszópénz, hanem katonák holtteste. Megérdemelné, hogy a szemüvege széttörjön egy katona poros bakancsán (miközben a pápaszeme az orrán van)” – fogalmazott Facebook-bejegyzésében Florin Paul Valea.

Daniel Barbu a kritikákra reagálva közölte, nincs miért bocsánatot kérnie, szerinte ugyanis a romániai politikusok fölött a sajtóban megjelenő nem hivatalos forrásokból származó hírek alapján ítélkeznek. „A politikusok nem az életüket, hanem az egészségüket és a szabadságukat kockáztatják” – jelentette ki a szenátor, aki amúgy 2013 decemberében hasonló botrány közepette volt kénytelen felállni a kulturális miniszteri bársonyszékből. Barbu akkor felháborodásának adott hangot amiatt, hogy a román állam több forrást biztosít a HIV-fertőzések megelőzésére és kezelésére, mint a művelődési tárca programjaira. A politikust ért bírálatok és Crin Antonescu, a PNL akkor elnökének felszólítása nyomán Barbu lemondott a tárca éléről.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »