Damavand csúcsán a székely zászló

Damavand csúcsán a székely zászló

A Székelyek a magasban expedíciósorozatba tartozó Tea Mobil Damavand, 2016 expedíció tagjai elérték céljukat:a tapasztalt sepsiszentgyörgyi hegymászó, Tulit Zsombor másodmagával április 13-án, szerdán felért az 5671 méter magas iráni hegycsúcsra, ahová magával vitte a székely zászlót is. Tulit és társa a sikeres mászás után lesízett a második táborig. Zsomborék április 7-én indultak útnak, és jelenleg már jól megérdemelt pihenésüket töltik a hegy lábánál található egyik kashani szállodában.

A Székelyek a magasban expedíciósorozat keretében sorra kerülő Tea Mobil Damavand, 2016 expedíció eredeti csapata négy személyből állt volna, ám egy alpinista betegség és egy személyes okok miatt visszalépett az életre szóló kalandtól. Tuliték a mászás során három tábort állítottak fel: az elsőt 2200, a másodikat 3400 és a harmadikat 4200 méter magasan. Az előzetes információk alapján a csúcs környékén -40 Celsius-fok lehetett.

A hegyet meghódító alpinisták közül csak 10 százalék külföldi, a többi helyi, ami azt bizonyítja, hogy az irániak igen kedvelik a hegymászást. A Damavand a Mázandarán tartományban található egykori vulkán, az Albaroz hegyvonulat része, 1837-ben mászták meg először. (miska)

Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »