Dallas lett a fegyveres fekete milíciák fellegvára?

Dallas lett a fegyveres fekete milíciák fellegvára?

Voltak előjelei annak, hogy erőszakba torkollhat a dallasi, rendőri túlkapások ellen hirdetett tüntetés: tavaly az Új Fekete Párducok afroamerikai szervezetének tagjai felfegyverezve vonultak fel Texasban, az pedig, hogy néhány negyedben fegyveres feketék akarják fenntartani a rendet, nem számít újdonságnak. Nem tudni, közük van-e a jelenlegi erőszakhoz tagjaiknak, de az biztos: nagyon nem jó irányba haladnak a dolgok Texasban.

Amikor egy jogvédő halála miatt tavaly nyáron felfegyverzett afroamerikaiak vonultak fel Texasban azt kiabálva, mint ahogy arról a brit Daily Mail is beszámolt, hogy megölik a rendőröket, már lehetett sejteni, hogy előbb-utóbb valóban vér fog folyni. Az Új Fekete Párducok egy évvel ezelőtt azért tüntettek, mert nem sokkal korábban holtan találták meg cellájában Sandra Bland polgárjogi aktivistát, akit mindössze három nappal azelőtt vettek őrizetbe egy közlekedési ellenőrzés során.

Hangsúlyozzuk: egyelőre nem tudni, kik a dallasi rendőrgyilkosságok elkövetői, csak azt, hogy előre kitervelt, szervezett támadásról van szó. Nem tudni, hogy a fegyveres fekete milíciák bármely tagjának köze van-e a támadáshoz, hiszen az őrizetbevettek egyelőre hallgatnak, a gyanúba hozott milícia pedig cáfolta, hogy közük lenne az esethez, sőt, ők a tüntetés biztosítását tekintették céljuknak.

Ettől függetlenül azonban tény: Dallasban rendszeresen masíroznak az afroamerikai milíciák, és itt éledt újra a hatvanas évek fekete paramilitáris szervezete, a Fekete Párducok is. Minden együtt van a veszedelmes gyúelegyhez: faji feszültségek, vallási radikalizálódás és szabadon hozzáférhető, szabadon viselhető lőfegyverek, korlátlan mennyiségben.

A 2015-ös híradásban szerepelői tüntetők azért vonulhattak fel gépkarabéllyal az oldalukon, mert a texasi törvények kifejezetten megengedőek a fegyverviselést illetően. Vagyis, noha az Egyesült Államok Polgárjogi Bizottsága „gyűlöletcsoportként” tartja számon az Új Fekete Párducokat, egyetlen tüntetőt sem vettek őrizetbe a fegyveres demonstráció miatt. Hiszen ha a fehér milíciák megtehetik ezt, miért ne tehetnék meg a feketék?  A törvény mindenkire azonos módon vonatkozik. (Texas azok közé az államok közé tartozik, ahol a nyílt módon való fegyverviselésre igen laza szabályozás van érvényben: ezek szerint oldalfegyver viselése bár engedélyhez kötött, a puskák és gépkarabélyok esetében nincs erre szükség – igaz, a törvény szankcionálja, ha a fegyvert oly módon tartja magánál valaki nyilvános helyen, hogy ez másokban félelmet keltsen.)

A sors fintora, hogy a tegnapi tüntetéseket Sandra Blandéhez nagyon is hasonló esetek váltották ki: két nap alatt két afroamerikait lőtt le fehér rendőr közúti ellenőrzés során, pedig – a hírek szerint – mindketten igazolni akarták magukat.

Az Új Fekete Párducok tavalyi vonulása nem volt elszigetelt eset: az utóbbi 1-2 évben egyre öntudatosabbak a fekete fegyveres milíciák Dallasban. Tavaly többek közt a liberális Vice is beszámolt arról, hogy a rendőri intézkedések miatt a Huey P. Newton Fegyverklub nevű szervezet aktivizálta magát: egyrészt fegyveres feketék kezdtek járőrözni a főleg afroamerikaiak lakta negyedek utcáin, másrészt rendszeresen kiképzést tartanak a helyiek számára. „Az önvédelem menő dolog” – mondták akkor a résztvevők.

Beszédes, hogy a lőegylet milyen nevet visel: Huey P. Newton a Fekete Párducok társalapítója volt 1966-ban, a harcos afroamerikai mozgalom ikonikus alakja lett, 1989-ben a nyílt utcán lőtte őt agyon egy másik fekete gerillaszervezet tagja a kaliforniai Oaklandben.

Az állig felfegyverzett csoportosulás minden szombaton gyúr a Dr. Martin Luther King Jr. Parkban, ezt olyanok vezénylik, akik tisztek voltak az amerikai hadseregben. A fegyverklubba az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeznek adományok, állításuk szerint ők csak visszaadják az emberek önbizalmát.

A videón látható, 2014. augusztus 20-i tüntetésen a Huey P. Newton Fegyverklub és a Fekete Párducok együtt masíroztak a rendőri brutalitás ellen felemelve hangjukat. A videó elején hangsúlyozzák, hogy alkotmányos joguk fegyvert viselni. „Fekete Hatalom! Fekete Hatalom! Fekete Hatalom!” – harsogják az állig felfegyverzett afroamerikaiak, majd beállnak egy sorba, és elindulnak masírozni.

De ismét hangsúlyoznunk kell: nem tudni, volt-e köze bármelyik tagjuknak is a rendőrök elleni támadáshoz. A jelenség, a fegyverkezés viszont riasztó egy olyan helyzetben, amikor a faji indulatok a hatvanas évek óta nem látott erővel törnek elő az Egyesült Államokban.

A helyszínen voltak

A dallasi rendőrgyilkos merényletet követően az Új Fekete Párducok és a Huey P. Newton Fegyverklub vezetője, Yafeuh Balogun a The New York Timesnak azt mondta: ők is ott voltak az afroamerikaiak elleni rendőri brutalitás miatt rendezett tüntetésen, „hogy biztosítsák a demonstráció biztonságát”. Egyiküket ugyan letartóztatták a tüntetés alatt – tehát a lövöldözés előtt –, de Balogun szerint nincs közük a merénylethez, amelynek következtében nem fogják visszaadni a fegyvereiket. Tehát állítása szerint nincs közük a lövöldözéshez, ugyanakkor a merényletet az utóbbi évek rendőr fellépésének következményeként írta le. Nyilatkozata amúgy azért is tanulságos, mert ebben a férfi ugyanazt az érvkészletet használja, mint a szabad fegyvertartás megvédelmezésért harcba szálló megannyi más szervezet, csak éppen Amerikában a feketék nyílt vagy az engedélyhez kötött rejtett fegyverviselését sokkal fenyegetőbbnek élik meg, mint, ha ezt egy fehér tenné, figyelmeztet Yafeuh Balogun.

De mit tudunk a Fekete Párducokról és az Új Fekete Párducokról?

A Fekete Párduc Párt (eredetileg Fekete Párduc Párt az Önvédelemért) egy forradalmian új, afroamerikai nacionalista, ugyanakkor szélsőbaloldali és antifasiszta alakulatként jött létre a Fekete Hatalom mozgalom részeként a Kalifornia állambeli Oaklandben 1966 őszén – azaz idén ötven éve. A párt főként tüntetésekkel és közösségi társadalmi projektekkel (ételosztásokkal stb.) vetette észre magát, ám egyesek szerint inkább volt afféle bűnszervezet, mint valódi párt – a hatvanas évek végén többször is lövöldözésbe keveredtek a rendőrökkel, ezekben sokan meg is haltak.

Az FBI akkori vezetője, J. Edgar Hoover például egy alkalommal „az ország belbiztonságára leselkedő legnagyobb veszélyként” beszélt a Fekete Párducokról. A párt 1970-ben járt a csúcson, akkor 68 városban volt szervezete, és több ezer tagja is volt, ám a fősodorbeli média és politika egyre inkább szembefordult velük, így izolálódtak. Később belső viták miatt erodálódott a tagok száma, 1980-ban már csak 27 tagjuk volt, 1982-re pedig fel is oszlott a Fekete Párduc Párt. A pártról – amelynek algériai akciói, valamint különböző külföldi testvérpártjai is voltak – hosszabban írt a Jelenkorba Boros Gábor filozófiatörténész, a hatoldalas esszét pdf formátumban itt éri el.

Fegyverkezés

A Fekete Párduc Párt egyik alapítója és vezetője volt az a szociálpszichológiából doktorált Huey P. Newton, akit rendőrgyilkossággal is összefüggésbe hoztak, amiért éveket ült börtönben is, majd gyilkosság áldozata lett. És akiről elneveztek egy afroamerikai fegyverklubot Dallasban – ezt akkor alapították, amikor a városban beindult a fehérek körében a szabad fegyverviselésre buzdító mozgalom.

A fegyverklub szorosan összefonódik az Új Fekete Párduc Párttal, a klub vezetőségében párttagok is vannak. Az anticionista, pánafrikanista Új Fekete Párducok 1989-ben alapítottak pártot a Texas állambeli Dallasban. Hozzájuk sokan csatlakoztak a kilencvenes évek végén egy 86 éve, a Michigan állambeli Detroitból indult afroamerikai iszlám vallási mozgalom, az Iszlám Nemzet tagjai közül, miután a párt vezetését átvette Khalid Abdul Muhammad muszlim afroamerikai radikális aktivista. (Ugyanennek a szervezetnek volt tagja és egyik legbefolyásosabb vezetője az afroamerikaiak öntudatra ébredésének egyik legfontosabb élharcosa, Malcolm X is.) Az Új Fekete Párducoknak is van külföldi kapcsolatuk  – Franciaországban –, és a fentiek alapján ők is elég harciasak – 2012-ben például tízezer dolláros vérdíjat tűztek ki egy afroamerikai fiú, Trayvon Martin gyilkosára, George Zimmermanra. Az Új Fekete Párducokat egyébként nem ismeri el a Fekete Párducok utódjaként az eredeti szervezet több egykori tagja sem, erről 2011-ben nyílt levelet is közzétettek.

Abszurd, de Texasban sajnos megtörtént: iszlámellenes fehér milícia vonult egy mecsethez, mire a fekete iszlám uralta milícia fegyveresen vonult ki, ahol farkasszemet nézett egymással a két csoport. Vajon mekkora szikra kell ahhoz, hogy elszabaduljon a pokol?

Ferguson pokla

Elmondható: az utóbbi években szinte rendszeressé váltak az afroamerikaiakkal szemben rendőri túlkapások miatt szervezett tüntetések. Emlékezhetünk rá, 2014. augusztus 9-én egy fegyvertelen fekete tizenévest lőtt le egy rendőr a Missouri államban található Fergusonban. Darren Wilson rendőrtiszt egy riasztásra kivonulva találkozott össze a 18 éves Michael Brownnal, akire tucatnyi lövést adott le. A fekete fiú, akit egy közeli bolt kirablásával gyanúsítottak, a helyszínen életét veszítette.

Az eset miatt szerte az államokban tiltakozások kezdődtek, a több hullámban kezdődő demonstrációk volt, hogy hetekig tartottak. A tiltakozók számtalanszor összecsaptak a rendőrökkel, a két oldalról több mint tucatnyian megsérültek, és több száz embert vettek őrizetbe.

A számok nyelvén

A Guardian összesítése szerint az amerikai rendőrök tavaly 1134 embert sebesítettek meg halálosan, és noha a 15 és 34 év közötti afroamerikai férfiak mindössze a lakosság 2 százalékát teszik ki, a több mint ezer halálos áldozat 15 százaléka közülük került ki. A 2015-ben megölt fekete amerikaiak negyede volt fegyvertelen.

Ismert, csütörtök este orvlövészek nyitottak tüzet rendőrökre az egyesült államokbeli Dallasban, öt rendőr meghalt, hat megsebesült. Három feltételezett elkövetőt – két férfit és egy nőt – letartóztattak, a negyedik pedig, miután tárgyalásokba bocsátkozott a rendőrökkel, majd lőni kezdett rájuk, meghalt.

A dallasi tragédia most egyszerre szól intő jelként három ügyben is: a könnyű fegyverhez jutás, a rendőri túlkapások szempontjából, de a társadalomban megjelenő új törésvonalak szempontjából is, mint például amely a fekete iszlám újbóli reflektorfénybe kerülése.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »