Dák jelképet mindenhova!

JEGYZET – Egyre tűrhetetlenebb állapotok uralkodnak a Székelyföldön. Most például kiderült, hogy Sepsiszentgyörgy városzászlajáról hiányoznak a dák szimbólumok.

Hogy miért kellene Sepsiszentgyörgy vagy bármely más város zászlaján dák szimbólumoknak lenniük, arra ésszerű magyarázatot eddig nem hallottunk, mindenesetre a fejlesztési minisztérium a Kovászna megyei prefektussal folytatott konzultációt követően a fent említett ókori nép jelképeit hiányolta a zászlóról.

Eddig nem tudtunk róla, hogy Romániában bármilyen jogszabály vagy előírás megkövetelné, hogy bármely település jelképeiben a kétezer évvel ezelőtt Erdély területén élt trák népcsoport szimbólumai szerepeljenek, a minisztérium által tett megjegyzés, miszerint Erdély­szerte fellelhetők a dák kultúra elemei, érvként azért elég gyönge. Hiszen a kelta vagy az avar kultúra jelképei is megtalálhatók Erdély-szerte, egyéb ókori népekéről nem is beszélve, mégsem akarják központilag telerámolni a települészászlókat velük.

Persze tudjuk, a háttérben az áll, hogy a román mitológia szerint a dákok a románok ősei, és mivel az érintett népcsoport ez ellen azon egyszerű oknál fogva, hogy a római hódítás idején kipusztult, már nem tud tiltakozni, büntetlenül lehet dákulni. Mindemellett némi következetlenséget vélünk fölfedezni a minisztérium illetékeseinek állásfoglalásában, lévén hogy az ország településeinek zászlait vagy címereit megvizsgálva azt konstatálhatjuk, hogy elsöprő többségükben egyetlen dák szimbólum sincs.

Kolozsvár Funar­érában elfogadott címeréről inkább ne beszéljünk, attól ugyanis bemutatása után még hónapokkal is hörögve sírna föl álmában egy több száz fős heraldikai konferencia összes résztvevője. Viszont ezen a csapásirányon elindulva – már amennyiben a minisztérium nem akarja azt a látszatot kelteni, hogy csak egy bizonyos régió zászlaival szemben támaszt különleges elvárásokat – minden érintett önkormányzatot felszólíthatna, hogy haladéktalanul iktasson be dák jelképeket is a zászlajába. Sőt az ország zászlajára és címerébe is.

És nem szabad itt megállni: a parlamentet is dák jelképekkel kell feldíszíteni, a honatyák számára pedig kötelező egyenruhaként vezessék be a korhű dák harci öltözetet. Ahogy az a 21. században egy EU-tagállam, az Egyesült Államok legfőbb európai szövetségese politikai elitjéhez illik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »