Dag Daniš: A szabad mozgás elve megsérült. Schengen szétesik

Talán emlékeznek a „szakemberek“ előrejelzésére, miszerint télen a migránskrízis enyhülni fog. És Európa kicsit összeszedheti magát. De éppen fordítva történik. Schengen és az emberek szabad mozgása az unión belül megszűnik. Visszatérnek az életünkbe az útlevél-ellenőrzések, a határok az Unión belül, és a több órás várakozások a vámnál, pedig ezeknek már nem szabadna létezniük.

Az Unión belüli határellenőrzések visszatéréséért – paradox módon – a nyitott ajtók elvének naiv szószólói felelősek. Igen, azok a migránspárti rajongók, akik kinyitották az ajtókat a bevándorlók előtt, és bezárták azokat az európaiak számára.

A józanabbak számára ez már nyáron világossá vált. Két lehetőség állt fent. Vagy rendet tesznek és bevezetik az EU külső határainak szigorú ellenőrzését (…) vagy feladják és megkockáztatják Schengen szétesését.

A második lehetőség valósult meg. (…) Ideiglenesen ezért zárta le Németországgal közös határszakaszát a tranzitország Dánia, aki ugyanolyan konzervatív és szigorú bevándorlás-politikát vall, mint Nagy-Britannia. A migránsokat pedig visszaküldi (mivel a svédeknek nem kellenek). Klasszikus dominóeffektus. A történésekhez csatlakozott Olaszország is, aki Szlovéniával közös határszakaszát tervezi lezárni. (…)

Hírdetés

A németek dühöngenek. (…) Elfelejtik, hogy Németország az elsők között vezette be a határellenőrzéseket a Schengenen belül.  (…)

Schengen (és a szabad mozgás) a maga hagyományos értelmében megszűnik létezni. (…) A tagállamok önzően és csak a maguk érdekeit követve cselekednek. (…)

Talán egyszer a gyerekeink arról fognak tanulni, hogy az EU eredeti formájában részben szétesett Németország oktalan politikája miatt. (…)

Aktuality.sk, Komentár Daga Daniša: Voľný pohyb narazil. Schengen sa rozkladá


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »