Dacian Cioloş továbbra sem indulna a választásokon

Dacian Cioloş továbbra sem indulna a választásokon

Dacian Cioloş miniszterelnök egy bukaresti konferencián leszögezte: nem indul a parlamenti választáson, és pártot sem alapít.

ciolos foto adevarul_b

Ismét megerősítette csütörtökön Dacian Cioloş, a szakértői kormány feje, hogy nem kíván indulni a decemberi parlamenti választáson. A miniszterelnök egy, az Aspen Intézet által a stabilitás témájában megszervezett bukaresti konferencián emlékeztetett: azért vállalta a tavalyi év végén a szakértői kormány vezetését, hogy sikerüljön elérni a kitűzött célokat: a stabilitást, az egyensúlyt és az objektivitást.

„Már megmondtam, hogy nem indulok az idei parlamenti választáson, nem lépek be egyik pártba sem és saját pártot sem hozok létre, hogy a hitelességemet és az energiámat egy olyan projektre összpontosíthassam, amely ha rövid is, irányt szabhat a stabilitásnak, és tovább lendítheti a dolgokat a projektet támogatni kívánó pozitív, konstruktív és proaktív erőket felhasználva. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs élet a parlamenti választás után. Remélem, hogy van, és remélem, hogy aktív élet van” – fogalmazott a kormányfő.

Ezzel a miniszterelnök egyértelműen Klaus Johannis államfő múlt heti kijelentésére reagált, amelyben megjegyezte: szeretné, ha a választások után Cioloş folytatná a megkezdett projekteket. Ehhez viszont be kell jelentenie, melyik párttal szimpatizál, vagy melyikbe lépne be, vagy melyikkel tudna együttműködni a választások után. Johannis azt is leszögezte, nem nevez ki ismét független miniszterelnököt, azt viszont sejtetni engedte, hogy ha valamelyik párt – minden bizonnyal a Nemzeti Liberális Párt – Cioloşt jelölné kormányfőnek, akkor megbízná őt kormányalakítással.

Mint arról beszámoltunk, Cioloş, aki tavaly novemberi kormányfői kinevezésééig Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök tanácsadója volt, korábban pedig uniós mezőgazdasági biztos, többször is kijelentette: nem kíván elindulni a decemberi parlamenti választáson. Azt uganakkor nem utasította el egyértelműen, hogy a választásokat követően elfogadja a kormányfői felkérést a győztes oldaltól.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »