Czibere: Ez vádaskodás

Czibere: Ez vádaskodás

Vádaskodásnak tartja a szociális ügyekért felelős államtitkár Hadházy Ákos Erzsébet-táborokról szóló nyilatkozatát. Az ellenzéki politikus korábban azt állította: a szálláshelyeket a piaci ár háromszorosáért számlázzák, a különbözetet pedig kormánypárti érdekkörök teszik zsebre. Az Erzsébet-program évente 90 ezer gyerek táborozását biztosítja.

Az LMP-s Hadházy Ákos szerint azonban az iskolai napközi vagy a tábori faházak helyett, akár luxusszállodában is nyaralhatnának az Erzsébet-táboros gyerekek, csakhogy az erre szánt pénzt elcsalják. A zöldpárt politikusa azt állítja, hogy a pályázatok túlárazott szálláshelyekről szólnak.

„Egy közbeszerzési értesítőből is látjuk, hogy turnusonként, gyerekenként mintegy 40 ezer forint támogatást ad az állam. Ezek horribilis pénzek, nevetséges pénzek. Maga a színvonala a táboroknak sokszor nevetséges. Egy másik tanártól kaptam egy olyan leírást: ebben a táborban még úttörőjelvénye, agyonfoltozott ágyneműt adnak. A kisebb faházakban olyan régi berendezés van, hogy azokon hajthatta le fáradt fejét a sok kis úttörő és nagyon ciki szivacsmatracok vannak, emeletes ágyon” – így Hadházy Ákos antikorrupciós szakszóvivő.

Hadházy biztos abban, hogy a pénzek egy része fideszes érdekkörökhöz kerül. A táborok őrzésre kiírt pályázatot például egy – a korábban Pintér Sándor belügyminiszer érdekeltségébe tartozott – cég nyerte el.

„Nem hiszem, hogy bármi alapja lenne az ilyen típusú vádaskodásoknak” – a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a Hír TV kérdésére szűkszavúan reagált. A vádakat vitatta, de egyebek mellett arra a kérdésre sem adott választ, hogy miért kell a pályázatokat 10-zel osztható számú csoportokra írni. Hadházy szerint ezzel is csalásra kényszerítik a tanárokat. Hiszen egy 22 fős osztály esetében plusz 8 gyerek nevével kell kiegészíteni a jelentkezést, függetlenül attól, hogy ők valóban mennek-e.

„Én nem láttam még olyat, amikor a Hadházy úrnak a vádaskodásai bármi alapot (..) tehát azt gondolom, minden alapot nélkülöznek. Még nem láttam olyat, hogy rábizonyult volna bárkire is, akit ő megvádolt, hogy igaza lett volna” – jelentette ki Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Az LMP által hivatkozott számlák egyébként a korábbi évekről szólnak, az idei adatok nincsenek feltöltve. A tavalyi papírokon szereplő kifizetéseket, egy internetes szállásközvetítő oldal jelenlegi adataival összehasonlítva az ár nagyjából ugyanannyi.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »