Cukorbetegség: ötszörös kockázat a méteres derékbőség

A vastag derék a 2-es típusú cukorbetegség kockázatára figyelmeztet – derült ki a brit Közegészségügyi Intézet (PHE) frissen közzétett elemzéséből.

Az embereknek figyelemmel kellene kísérniük derékbőségük alakulását, hogy felmérjék, mekkora a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata – hangoztatta a PHE közleménye.

A 102 centiméternél nagyobb derékbőségű férfiaknál ötszörösére, a 88 centiméternél vastagabb derekú nőknél háromszorosára nő a 2-es típusú diabétesz esélye – állapította meg a jelentés.

A PHE szakértői szerint a betegségben szenvedő felnőttek 91 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, az utóbbi két kockázati tényező gyakorisága növekszik. A 2-es típusú diabétesz legfőbb megelőzhető rizikófaktora a túlsúly és az elhízás.

Az elemzés azt is feltárta, hogy a nélkülözés erősen összefügg mind az elhízás, mind a cukorbetegség kockázatával Nagy-Britanniában. A 2-es típusú diabétesz 40 százalékkal gyakoribb a legalacsonyabb jövedelmű társadalmi rétegekben, mint a jómódúak körében.

„A kór igen komoly következményekkel járhat, végtagamputálást és vakságot is okozhat. A túlsúly csökkentésével mérsékelhető a kockázata, ezt egészséges étrenddel és mozgással lehet elérni” – mondta Alison Tedstone, a PHE vezető táplálkozási szakértője.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Veszélyes mesterséges édesítők – Nőhet tőlük a cukorbaj kockázataMelyik a legjobb, cukorbetegeknek való terápia?Rovatok: ÉletmódTelepülés: VilágCímkék: cukorbetegség, életmód, egészségügy, elhízás, diabéteszForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »