Csuprik Etelka kárpátaljai koncertjei – A beregszászi konzulátus Bartók-emlékévi eseményei

Magyarország és a világ számos koncerttermében az idei esztendő sok tekintetben a 135 évvel ezelőtt született Bartók Béláról szól. A magyar kormány 2016-ot Bartók Emlékévvé nyilvánította, és a Külgazdasági és Külügyminisztérium számára biztosított anyagi források révén a kulturális intézetek, a nagykövetségek és a konzuli missziók lehetőséget kaptak külföldi és külhoni zenei programok támogatására – nyilatkozta Szalipszki Endre beregszászi főkonzul.

A beregszászi konzulátus, együttműködve a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezettel, a következő hónapokban számos zenei eseményt kezdeményez Kárpátalján. Csuprik Etelka 2016. október 16-án 16.00 órakor a Városi Kultúrházban Nagyszőlősön ad zongorakoncertet. Közismert, hogy Bartók Béla gyermekkora egy részét itt töltötte, és itt születtek meg első művei, és itt lépett először közönség elé. Ukrajna népművésze Beregszászban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán október 17-én, hétfőn, 18.00 órakor kezdi koncertjét. A főkonzul elmondta, hogy a virtuóz játékú művésznő előadásának gerincét Bartók darabjai alkotják, de megszólaltatja majd a magyar zene két másik géniuszának, Liszt Ferencnek és Kodály Zoltánnak a műveit is.

Szalipszki Endre köszönetet mondott Bíró Lajos zongorarestaurátornak, aki a két koncertre rendelkezésre bocsátja saját tulajdonú, az alkalomhoz és zongoraművésznő tehetségéhez méltó, páratlan hangzású C. Bechstein hangversenyzongoráját, hozzájárulva, hogy a koncertek közönségének igazán maradandó élményben legyen része.

A misszióvezető a beregszászi konzulátus további Bartók-terveit ismertetve – egyebek között – megemlítette, hogy emléktáblákat állítanak a zeneszerző kárpátaljai gyűjtéseinek több helyszínén, így Rafajnaújfaluban és Száldoboson (Szteblivka, Huszti járás), bemutatják Gaál István Gyökerek című filmjét, és a kárpátaljai zeneiskolák tanárainak és tanulóinak részvételével újabb Bartók koncertet rendeznek.

Rovatok: KultúraTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›BeregszászCímkék: kultúra, koncert, Csuprik Etelka, Bartók-emlékév, Beregszászi Konzulátus, Pro Cultura Subcar­pathica, KárpátaljaForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »