Csúnyán melléfogtak a terroristák Homszban

Célba vette az orosz és szír légierő a homszi Zara nevű települést, miután azt az al-Kaida szíriai fiókszervezete elfoglalta és több tucat civilt rabolt el a faluból. A foglyul ejtettek azonban az iszlámnak ahhoz a kisebbségéhez tartoznak, amelyhez Bassár el-Aszad elnök és környezete. Így korántsem véletlen a kormányerők villámgyors válasza.

Nem tartott sokáig az an-Nuszra Front homszi diadalmenete. A lázadók csütörtökön foglalták el a többségében az alavita kisebbség lakta Zara nevű települést Nyugat-Szíriában a kormányerőktől, ami után elhurcolták magukkal a polgári lakosokat. Tették mindezt azért, mert korábban Hán Tumánnál és al-Ajsznál két parancsnokukat is megölték a szír kormányerők a bombázások során.

A terrorszervezet támadása egészen váratlan volt: Homsz tartománynak ezt a szegletét már jó ideje a Szabad Szíriai Hadsereg és az an-Nuszra front tartja az ellenőrzése alatt, egyfajta enklávéként a nagyrészt a kormányerők által uralt tartományban.

Zara esetében azonban csúnyán mellétrafáltak: a falu lakossága ugyanis alavita, ehhez a vallási kisebbséghez tartozik Bassár el-Aszad elnök és környezete is. Az alaviták egyébként hagyományosan az ország nyugati, partvidéki területein élnek, legjelentősebb városaik Latakia és Tartúsz. A huszadik században Homszban is jelentős alavita közösség jött létre. A szíriai polgárháború előtt az ország lakosságának már egytizedét ők alkották, azonban a harcok sok alavitát emigrációba kényszerítettek. Nem kedvezett nekik az sem, hogy több esetben a többségében szunnita, rendszerellenes lázadók célpontjaivá váltak.

Most azonban az orosz és a szír légierő azonnal akcióba lendült, hogy visszaszerezzék az alavita települést:


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »