Csúcsra törnek a régiós bankok

Rengeteget profitált a pénzintézeti szektor az Európai Unió keleti felében az utóbbi évek stabil gazdasági növekedéséből. Így nem csoda, hogy 2015 óta most a legjobb a térség bankjainak megítélése: a piaci környezet ideális, a gazdasági növekedés dinamikus, a kamatemelési várakozások pedig nagyobb marzzsal kecsegtetik a régió hitelintézeteit.

A lengyelországi bankok összevont nettó nyeresége az év első kilenc hónapjában 8 százalékkal lett magasabb, mint tavaly ugyanekkor, az ország két piacvezetője – a Pekao és a PKO – pedig közölte, hogy a teljes éves profitjuk is nagyobb lesz az előzetesen vártnál. Az elemzői várakozásoknál magasabb nyereséget publikált az elmúlt negyedévben a PKO, az OTP és a cseh Komercní Bank. A Pekao 2020-ra már évi 3 milliárd zloty nettó profittal kalkulál (836 millió dollár), a fő vetélytárs PKO-nak ez már idén sikerülhet – írja a Bloomberg.

Forrás: AFP

A Csehországban elkezdődött mo­netáris szigorításból az Erste és a Société Générale profitál, román szektortársaik pedig a gazdaság majdnem 9 százalékos növekedésének lehetnek a nyertesei. A szektor jó teljesítményét a hitelminősítők is követik, a lengyel pénzügyi intézmények értékelése pozitív, a banki részvények pedig történelmi csúcsokon vagy annak közelében vannak.

A P/BV mutatójuk (amely az egy részvényre jutó saját tőkét viszonyítja a részvény árához) kétéves csúcson, 1,44 ponton van, míg tavaly az év elején 1 pont volt az átlag. A lengyelországi bankokat követő index (WIG Bank) az idén 31 százalékkal került feljebb, míg a WIG 20 tőzsdeindex 28 százalékkal emelkedett 2017-ben.

A negyedik legnagyobb lengyel pénzintézetet, az mBankot vezető Cezary Stypulkowski szerint a kedvező piaci környezet felvásárlásokat is hozhat a térségben. Az már köztudott, hogy az OTP Szerbiában terjeszkedne, a Raiffeisen pedig annyira jól teljesít, hogy több helyről is vételi ajánlatot kapott lengyel érdekeltségének eladására. A régió gazdaságát tekintve Románia felülteljesítő, keleti szomszédunk GDP-je 8,8 százalékkal bővült a harmadik negyedévben, emellett a lengyel és a cseh növekedés 5 százalékos, épp a duplája az eurozóna átlagának.

A Raiffeisen kutatási igazgatója, Gunter Deuber arról beszélt, hogy a térség országaiban stabil a belső fogyasztás, amit a bérek dinamikus növekedése támogat, míg a monetáris szigorítás óvatos a cseh, a lengyel és a román jegybankok részéről. Az állami beavatkozás kockázata is mérsékelt. Magyarországon a bankadót csökkentették, a devizahitelezést kivezették, a lengyel piacon pedig nem kötelezik a bankokat, hogy frank- vagy más devizaalapú jelzáloghitel-állományukat zlotyra konvertálják, csak ösztönzik őket erre a banki tőkekövetelmények szigorításával.

Az elemzők ugyanakkor koc­ká­zatosnak ítélik meg a nagy frank­hitel kitettséget: a német Commerzbank érdekeltségét, az mBank részvényeit a Bloomberg által megkérdezett elemzők közül csak egy ajánlotta vételre, míg tizenketten eladást javasoltak. A PKO frankhitelállománya szintén magas, az elemzők fele ajánlott eladást és tartást, s csak egyikük javasolta vételre a papírt. A Pekaót viszont a többség vételre ajánlja a befektetőknek.

Egymás után jönnek a felminősítések
A Dagong Global november 22-i közleménye alapján a hitelminősítő intézet az OTP Bank Nyrt.-hez BBB+ hosszú lejáratú és A-2 rövid lejáratú hitelminősítést rendelt. A kilátás stabil. A Fitch Ratings pedig az Erste Jelzálogbank Zrt. által kibocsátott jelzáloglevelek kilátását változtatta stabilról pozitívra, egyben megerősítette A– hitelminősítését. | VG

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »