Csoportos rablás, súlyos testi sértés: 8 év börtönre ítélték ’93-ban az ökölvívó válogatott edzőjét

Csoportos rablás, súlyos testi sértés: 8 év börtönre ítélték ’93-ban az ökölvívó válogatott edzőjét

Az úszóválogatott szövetségi kapitánya, Kiss László és a Papp László Ökölvívó Akadémia elnöke, Szántó József után itt a harmadik sportvezető, akit korábban erőszakos bűncselekmények elkövetéséért – jogerősen – elítélt a bíróság. Turu Istvánt, az ökölvívó válogatott szövetségi edzőjét az 1990-es évek elején lőfegyverrel visszaélés, csoportos rablás és súlyos testi sértés bűntettében találták bűnösnek, amiért összesen 8 év és 5 hónap börtönbüntetést szabtak ki rá – tudta meg a Privatkopo.hu és a Fullánk.hu.

Turu István ökölvívó az 1980-as években háromszor szerzett magyar bajnoki címet, az 1988-as szöuli olimpián 9. helyezést ért el. A versenyzéssel a rendszerváltáskor hagyott fel.

A férfi néhány évvel később, 1993-ban súlyos, erőszakos jellegű bűncselekmény főszereplőjévé vált. A bűnügyi dokumentumok szerint Turu nem ekkor került először összetűzésbe a törvénnyel: a Pesti Központi Kerületi Bíróság 1993. március 19-én – jogerősen -, robbanóanyaggal és lőfegyverrel visszaélés miatt 5 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 1 évre felfüggesztette. A volt élsportoló tehát büntetés hatálya alatt követett el újabb büntettet – nem is akármilyet.

Az egykori ökölvívó – három társával – 1993. július 19-én, a kora esti órákban megjelent B. G. Rudolph Budapesten élő német állampolgár XIII. kerületi lakásánál. A férfiről már korábban megtudták, hogy rendkívül tehetős, kiemelkedően jó anyagi körülmények között él.

Turu István becsengetett a kiszemelt áldozat lakásába, az egyik bűntársa rendőr egyenruhát viselve a kitekintő nyíláshoz állt, és hangosan azt mondta: „rendőrség”. Az ajtó kinyitásakor elsőként Turu lépett az ingatlanba, a sértettet leütötte, aki eszméletét vesztve a földre zuhant. A volt ökölvívó és Sz. Sándor (az ügy I. rendű vádlottja) tovább folytatták a magatehetetlen férfi bántalmazását: ütötték, rugdalták. Ezt követően az elkövetők függönyzsinórral és szigetelőszalaggal összekötözték áldozatukat, olyan módon, hogy az hangot nem adhatott, majd az egyik szobába vonszolták. A banda tagjai pénz és ékszerek után kutattak, végül a lakásból 800 német márkát, 850 amerikai dollárt, 42 ezer 700 osztrák schillinget, valamint – mintegy 10 millió forint értékben – ékszereket (aranyból készített óra, platina briliáns gyűrű, aranygyűrű, briliáns kövekkel kirakott kvarcóra, briliáns kővel díszített arany nyaklánc) raboltak. A német férfi a bántalmazás következtében – az orvosszakértői vélemény szerint – állcsonttörést, agyrázkódást, a fején több zúzott, repesztett sérülést szenvedett.

Néhány nappal később a rendőrség őrizetbe vette Turuékat, a bíróság pedig elrendelte előzetes letartóztatásukat.

Turu Istvánt – mint II. rendű vádlottat – és társait csoportosan elkövetett rablás és súlyos testi sértés bűntettében mondta ki jogerősen bűnösnek a bíróság. A volt ökölvívót 8 év börtönbüntetésre ítélték, és elrendelték a korábban kiszabott 5 hónap felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását is.

Az egykori sikeres élsportoló 6 év és fél év után, kedvezménnyel szabadult a börtönből.

A 2000-es évek elején egy 14 év alatti kiskorú lány sérelmére elkövetett megrontás ügyében merült fel ismét Turu István neve, gyanúsítottként 3 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, ám a nyomozóhatóság megszüntette az eljárást ellene.

A férfit – a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke, Csötönyi Sándor kezdeményezésére – 2008-ban nevezték ki a magyar ökölvívó válogatott keretedzőjének. Úgy tudni, az ifjúsági korú versenyzők felkészítésében is részt vesz. Turu István – az ökölvívó szövetség javaslatára – 2013-2014-ben „kiemelt állami edző” státuszt kapott a Magyar Olimpiai Bizottságtól (MOB).

A Privatkopo.hu megkereste a korábban többször büntetett szövetségi edzőt, aki elismerte, hogy robbanóanyaggal és lőfegyverrel visszaélés, csoportos rablás és súlyos testi sértés miatt összesen 8 év és 5 hónap szabadságvesztést szabott ki vele szemben a bíróság, amelyből 6 és fél évet töltött rácsok mögött, részletekbe azonban nem kívánt bocsátkozni. „Amióta kijöttem a börtönből, tisztességesen élek, büntetéseim letöltése óta nem követtem el törvénybe ütköző cselekményt” – jegyezte meg.

(Fotók: boxing.hu)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »