Csontsovány lovakkal tartottak showműsort a Nemzeti Vágtán

Csontsovány lovakkal tartottak showműsort a Nemzeti Vágtán

A Nemzeti Vágta vasárnapi műsorában Tóth Szilárd vezetésével léptek fel a Győri Ördöglovas iskola tanulói trükklovas számmal. Falus Vera, a Lendület Lovasiskola első embere készülődés közben látta a lovakat, ezután be is mentek Tóthék boxaiba a csontsovány állatokhoz. Később Facebookon juttatott el egy levelet Tóth Szilárdnak – írja az Index.

Ebben leírja, hogy nem látta a produkciót, tehát nem amiatt keresi fel őket.

„A lovaitok kondíciója és ápoltsága az, ami még egy laikusnak is kiszúrta volna a szemét”

 – írja Falus, aki később kérdéseket is feltesz a helyzettel kapcsolatban.

„Egy lovas társam azt mondta a képeket meglátva, hogy az ilyeneket már menteni szokták! Tehát az a kérdésem, hogy ezeket a csontsovány lovakat hogy van bátorságotok egyáltalán fölszerszámozni? Nemhogy ugrálni a csontjaikon?”

A lap kapott fotókat is két lóról, amik magukért beszélnek. A nézők ezt nem biztos, hogy érzékelhették, mert a showműsor közben lepel volt a legtöbb lovon. Falus azt is elmondta, hogy olyan képet is látott már Tóth lovairól egy másik rendezvényről, ahol felismerhető, hogy el volt szakadva az egyik állat ínszalagja.

Hírdetés

Később azt is kifejtette, hogy egy ilyen módon elhanyagolt lónak komoly fájdalmat okozhat a terhelés:

„A lovak nagyjából 400-600 kilósok, mi úgy szoktunk lovagolni, hogy a lovas súlya ennek 15, maximum 20 százaléka legyen. A ló izomzatán ülünk, de amikor nincs izom egy alultáplált lónál, az pokoli fájdalmat jelent neki, és néha még ketten is ugrálnak a hátán.”

Nem az első eset

Tóth szakmai tudását eddig soha nem kérdőjelezték meg, de lovai állapota miatt több támadást is kapott. Állatvédők már többször is feljelentették a jegyzőnél a gyirmóti ranchán uralkodó körülmények miatt, de eddig soha nem szankcionálták.

A lap információi szerint Tóth jó anyagi helyzetben van, tehát egyszerű nemtörődömségből nem eteti rendesen a lovakat.

(címlapfotó: Index)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »