Csókot lop Trump a volt londoni polgármestertől

Csókot lop Trump a volt londoni polgármestertől

Megirigyelték a Honecker–Brezsnyev-féle csókot az Egyesült Királyságban. Ezúttal Trump London korábbi polgármesterét kapta le. A nagy összeborulás egy bristoli falfestményen látható.

Emlékeznek még, hogyan kampányolt a Fidesz 1990-ben? Leonyid Brezsnyev és Erik Honecker elvtársi csókjával. „Tessék választani” – hirdette a plakát, amin a liberális színekben induló párt két fiatal szerelmes csókját állította szembe a szocialista vezetők köszöntési formájával. A régi idők azonban elmúltak, de az ikonikussá vált fotó itt maradt. Mostanában egyre több embert ihlet meg az elvtársi összeborulás, és ezt választási célokra is felhasználják.

Úgy tűnik, az Egyesült Királyságban huszonhat év után újra kampánytémává érett a politikusi csók. Egy bristoli falfestményen Donald Trump abban a reményben vált csókot Boris Johnsonnal, London korábbi polgármesterével, hogy a britek kilépnek az Európai Unióból. Nem titok, hogy a brit főváros egykori első embere a brexit mellett teszi le a voksát, és kampányát is erre építi. Az amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns pedig már korábban nekiment az EU-nak. A migrációs krízisért az uniót hibáztatja, és lándzsát tör a mellett, hogy a britek akkor járnak jól, ha kilépnek. A plakát pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagy összeborulásnak rossz vége lehet. A Mi Vagyunk Európa névre hallgató csoport a falfestménnyel kampányol a brexit ellen. A plakát pedig kifejezetten a 90-es években a berlini falra festett Brezsnyev–Honecker csókra hajazó kép címére utal: „Istenem, segíts nekem, hogy túléljük ezt a halálos szerelmet.”

Európa egyik legismertebb politikusi csókja a szovjet főtitkár Brezsnyev és a NSZEP központi bizottságának főtitkára között csattant el az NDK-ban 1979 júniusában. Az oroszoknál talán megszokottabb ez a fajta üdvözlési forma, ám nyugatabbra olyan ritka, mint a fehér holló. A keleti blokk két pártvezetőjének elvtársi csókjára az NDK fennállásának 30. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen került sor. Habár nyugaton a gúny tárgyává vált a politikusi csók, keleten a szocialista szolidaritást jelképezte.

Legutóbb egy litván étterem falán váltott csókot Donald Trump. De nem akárkivel. Vlagyimir Putyinnal borult össze az amerikai milliárdos. Habár Oroszország és az Egyesült Államok viszonya nem túl rózsás az elmúlt években, az iparmágnás és Putyin között izzik a levegő, Trump kampánya során több alkalommal is erős vezetőnek nevezte az orosz elnököt, a NATO-t pedig elavult és drága gépezetnek titulálta. Putyin szerint Trump kétségkívül tehetséges politikus. Így nem csoda, ha az egymás iránti rajongás összehozta őket a vilniusi falfestményre. A kétméteres mű pedig „ironikus elképzelése annak, mi következhet”, ha Trumpot megválasztják az USA elnökének. A litvánok egyébként attól tartanak, hogy az amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns behódol Putyinnak, és a Litvánia biztonságát érintő érdekek sérülnek.

Vlagyimir Putyin és Donald Trump csókja egy vilniusi étterem falán Fotó: Petras Malukas / Europress/AFP


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »