Csökkenti az áfát a mezőgazdaságban a román kormány

Augusztustól kedvezményes áfát vezetnek be a mezőgazdasági szolgáltatásokra és nyersanyagokra, ugyanakkor eltörlik a személyi jövedelemadót a tudományos kutatóként alkalmazott munkavállalók esetében – döntött keddi ülésén a bukaresti kormány.

Mint ismert, még az előző Ponta-kormány terjesztette ki tavaly júniustól a kenyér esetében alkalmazott 9 százalékos kedvezményes áfát valamennyi élelmiszerre, továbbá a közétkeztetésre és alkoholmentes italokra. A Dacian Cioloș vezette kabinet által kedden elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében ezt az alacsonyabb áfakulcsot fogják használni idén augusztustól a mezőgazdasági munkálatok (szántás, vetés, trágyázás, vetés, aratás, bálázás) esetében, illetve minden olyan nyersanyagnál (vetőmag, műtrágya, rovarirtó), amelyet a mezőgazdasági ágazat használ.

Az összes többi termékre és szolgáltatásra alkalmazott általános forgalmi adót idén januárban csökkentették a korábbi 24-ről 20 százalékra, a hatályos adótörvény szerint pedig az általános áfa 2017 január elsejétől újabb százalékponttal, 19 százalékra csökken.

A tudományos kutatók jövedelemadójának eltörlését Dacian Cioloș azzal indokolta, hogy Romániában az európai átlagnál hússzor kevesebbet költenek kutatásra és fejlesztésre. „Az intézkedéssel arra akarjuk ösztönözni a befektetőket, hogy Romániába telepítsék kutatói, fejlesztői tevékenységük egy részét, és vonzóbbá akarjuk tenni a kutatói életpályát a tehetséges fiataloknak” – magyarázta a kormányfő.

A kabinet számításai szerint ez utóbbi intézkedés évi 26 millió lejes bevételkiesést jelent az állami költségvetésnek. A mezőgazdasági áfacsökkentés várható költségvetési kihatásairól nem közölt becslést a kormány.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »