Csökkent eggyel a brit Nemzetközösség tagjainak száma

Elhagyja a brit Nemzetközösséget a Maldív-szigetek, mert a szervezetben "méltánytalanul és igazságtalanul" bántak az országgal – közölte a maléi külügyminisztérium.

Szeptemberben az 53 tagú, jobbára egykori brit gyarmatokból álló szervezet figyelmeztette a Maldív-szigeteket, hogy felfüggeszthetik az ország tagságát a Nemzetközösségben, ha nem javít a demokrácia állapotán és az emberi jogok helyzetén.

Az indiai-óceáni turistaparadicsom kormánya csütörtökön úgy reagált, hogy a szervezet beavatkozik az ország belügyeibe, ami ellentétes az ENSZ és a Nemzetközösség alapokmányával. Malé szerint a szervezet a Maldív-szigeteket saját befolyásának növelésére akarja felhasználni a nemzetközi politikában.

A kilépésről meghozott döntést a kormány közleménye "nehéznek, de elkerülhetetlennek" nevezi.

Patricia Scotland, a Nemzetközösség főtitkára közleményben reagált. Azt írta: szomorú és csalódott a döntés miatt, és reméli, hogy az csak ideiglenes, és Malé mielőbb visszatér a Nemzetközösség családjába.

A Maldív-szigetek első demokratikusan választott vezetőjét, Mohamed Nasídot 2012-ben vitatott körülmények között távolították el, és a politikai helyzet azóta sem stabilizálódott a szigetországban. Az azóta Londonban élő Nasíd pártja azt mondja: Abdulla Jamín kormánya a parlament megkérdezése nélkül döntött a kilépésről, és a lépés helyrehozhatatlan károkat fog okozni az országnak.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint a Maldív-szigeteken az emberi jogok "teljes szabadesésbe" kezdtek az elmúlt néhány évben, a hatalom koncepciós perek segítségével záratja börtönbe politikai ellenfeleit, és példátlan hadjáratot indított a független sajtó ellen. Mindezt a maléi kormány határozottan visszautasítja.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »