Csökkent a feketevágás az áfacsökkentés óta

Csökkent a feketevágás az áfacsökkentés óta

Kevesebb a feketevágás az áfacsökkentés óta, de a kormányzati tervekkel ellentétben nem tartanak több sertést a gazdák a húsiparosok szövetségének társadalmi elnöke szerint. Az ágazat technológiai lemaradása is folytatódott: már a környező országokhoz képest is romlott a helyzet – állítja Éder Tamás.

A tőkehús forgalmi adója januárban 27-ről 5 százalékra csökkent, ami jót tett az orosz embargó miatt új piacot kereső, Európa-szerte túlkínálattal küzdő ágazatnak. „Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy az egy évvel korábbi sertéstőkehús-árakhoz képest 17,5 százalékkal csökkent az áruházakban ezeknek a termékeknek az ára, ami nagyon jól mutatja, hogy az áfacsökkentés a várt hatásokat hozta, az áfacsökkentés a fogyasztóknál érződik, és a gazdaság is fehéredik ezáltal” – mondta Feldmann Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

A félsertés, majd a tőkehús áfájának csökkentése óta országszerte ötödével nőtt a levágott állatok száma, miközben az állomány stagnál, az ágazat teljesítménye pedig visszaesett a 2010-es szintre. „Addig, amíg 5 százalékos áfa van, addig az ágazat csodálatosan tisztul, ott a statisztika hirtelen láthatóvá teszi a valódi gazdasági folyamatokat, amint az 5 százalékos áfa helyett a 27 százalékos áfa van, ott megint eltűnik az ágazati teljesítmény” – fogalmazott Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke.

A sertéshúsfogyasztásnak a tavalyi WHO-jelentés is ártott. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete ugyanis rákkeltőnek minősítette a vörös húsokat és a feldolgozott hústermékeket. A Kaposvári Egyetem akadémikusa azonban cáfol: szerinte a sertéshús és a sertészsír sem egészségtelen. „Európa legegészségesebbnek tartott népei, mint a spanyolok vagy a dánok, háromszor annyi sertéshúst fogyasztanak, mint mi, és tulajdonképpen a leghosszabb életűek közé tartoznak, és nagyon kevés az érrendszeri és szívbetegség is, tehát ha ezt nézem, akkor ez a példa azt sugallja, a konkrét vizsgálatokon túlmenően, hogy nem lehet káros” – nyilatkozta Horn Péter, a Kaposvári Egyetem rector emeritusa, akadémikus.

Horn szerint ma a lakosság nagy része alultáplált, mivel nem eszik annyi állati eredetű fehérjét, amennyit szükséges lenne.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »