Csökkenő migráció: megijedtek Trumptól a közép-amerikaiak

Csökkenő migráció: megijedtek Trumptól a közép-amerikaiak

A határon feltartóztatott illegális bevándorlók száma február és május között hatvan százalékkal csökkent. Az amerikai elnök az országon belül is komoly „tisztogatásba” kezdett.

Eswin Josué Fuentes összepakolta kevés holmiját, és várt, hogy az embercsempész jelezzen. Ha minden jól megy – gondolta – tíz éves lányával pár nap alatt átsurranhat az Egyesült Államok határán.

Az indulás előtti éjszakán felhívta egy szintén hondurasi barátját, aki már a vélt jólét oldalán tartózkodott, New Yorkban. Illegálisan, letelepedési engedély nélkül élt Amerikában és arra figyelmeztette még szülőhazájában lévő barátját, hogy Trump Amerikája, már nem a legjobb hely a papírok nélküli migránsoknak.

Fuentesnek olyasmiket mondott a férfi, aminek hatására meggondolta magát és inkább maradt a mély szegénység és utcai erőszak sújtotta Hondurasban – legalább is ezt mondta a The New York Times újságírójának, Kirk Semple-nek.

Annak ellenére, hogy Donald Trump kampányának egyik legtöbbet szajkózott pontját, a mexikóiak pénzéből megépített falat még nem kezdték el építeni, az új elnök keményvonalas hozzáállása a bevándorlókhoz máris csökkentette a Közép-Amerika felől áramló illegális migrációt.

Az Egyesült Államok határvédelmi és vámhivatala szerint a február és május között feltartóztatottak száma hatvan százalékkal csökkent az előző évhez képest. Hasonló adatok születtek a határ másik oldalán is. A mexikói kormány is jelentős csökkenést észlelet a bevándorlók számában. Az ő adatik szerint 56 százalékkal kevesebb – Közép-Amerikából rajtuk keresztül az USA-ba tartó – illegális bevándorlót fogtak el a Trump adminisztráció első négy hónapja alatt.

http://mno.hu/

Ez pedig nem véletlen. Az amerikai belügyminisztérium még februárban tette közzé azokat a dokumentumokat, amelyekben Donald Trump utasítást ad a szövetségi kormánynak arra, hogy erőteljesebben lépjen fel az országban papírok nélkül élő illegális bevándorlókkal szemben. Az elnök prioritásként adta ki a feladatot a belügyminisztériumnak, hogy találják meg és toloncolják ki ezeket az embereket, függetlenül attól, hogy bűnözők vagy sem. Trump ezzel megfordította Obama elnök szabályait, aki a súlyos bűnelkövetők elfogását szorgalmazta, és kevésbé foglalkozott az illegálisan az országban tartózkodókkal.

A gyilkosok között pedig csak elvétve találni papírok nélküli bevándorlót. Az adatok azt mutatják, hogy az illegálisan az országban tartózkodók között nagyon alacsony számú a bűnelkövető. A túlnyomó többség igyekszik meghúzni magát és törvénytisztelő polgár lenni, hogy ne kerüljön még véletlenül se a rendőrség látókörébe.

A februári Trump-ukáz óta viszont a bevándorlók letartóztatása harmincnyolc százalékkal növekedett. Szintén a vámhivatal adataiból derül ki, hogy január és április között 41318 embert vettek őrizetbe, ami napi 400 embert jelent.

Ez a változás tartja rettegésben többek között a cikk elején említett Fuentes barátját. Ezért javasolta, hogy ne menjenek át kislányával az Egyesült Államokba.

Az üzenet tehát már világos Hondurásban, ahol a deportáltak fogadására felállított határ menti irodában egyre nagyobb a tumultus. A The New York Times által megszólaltatott, 55 éves Manuel de Jesús Ríos éppen feleségét várja, aki márciusban próbált átmenni az amerikai határon. A férfi már akkor kérlelte az asszonyt, hogy ne menjen, mert már az eddiginél is veszélyesebb és értelmetlenebb a próbálkozás. Nem hallgatott rá és most éppen hazafele tart.

http://mno.hu/

A hondurasi, salvadori és guatemalai emberkereskedők egykor virágzó üzlete lassan elapad. Már tized annyi busz hagyja el a hondurasi San Pedro Sulát, hogy a guatemalai határon átkelve az Egyesült Államok felé vegye az irányt. Az egyik embercsempész szerint, míg tavaly havi két-három csoportot vitt, Trump megválasztása óta egyetlen „kliense” volt. Az eberek attól félnek, hogy vagy nem jutnak át a határon, vagy hamar kitoloncolják őket, ezért elbukják a csempészeknek kifizetett súlyos, 8-12 ezer dollárra rúgó összeget, amelyet általában a már Amerikában élő rokonok gyűjtenek össze.

A megerősített migráns vadászat mellett Trump a gazdasági és szociális fejlesztést támogató programokra szánt büdzsé kurtítását is javasolta. Ez a 2016-os mérték negyvenkét százalékos csökkentését jelentené az amerikai emberjogi szervezet, a WOLA számításai szerint.

Fuentes és lánya, Andrea továbbra is az észak-hondurasi Choloma városában élnek, az egyik legveszélyesebb közép-amerikai városban. Az özvegy férfi hajnalban átviszi Andreát a szomszédhoz, hogy ott várja meg az iskolaidőt. Ő pedig elindul munkát keresni. Ajtóról ajtóra kopogtat, hátha valahol stabil állását szerez magának. – Nem kockáztathatom a gyerekem életét, bármennyire szegények vagyunk – mondta Fuentes a The New York Times-nak.

Ennek ellenére elég valószínű, hogy a kezdeti félelmet idővel felülírja az emberek lelkében Honduras tarthatatlan gazdasági és közbiztonsági helyzete, és ismét egyre többen próbálnak majd átjutni a határokon.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »