Csökkenhet a nyers tej áfája – a kormánylap szerint már Lázár is el kezdett aggódni a gazdákért

A kiskereskedelemben elérhető ultrahőkezelt (UHT) tejek helyett az alapanyag, vagyis a nyers tej forgalmi adója csökkenhet a jövő évtől öt százalékra – tudta meg a Magyar Idők.

A lap úgy tudja, hogy a döntés megszületett, a kormány már csak a technikai részletek kidolgozásán munkálkodik. Az alapanyag forgalmi adójának csökkentésével egyébként nemcsak a tej, hanem az abból készült tejtermékek versenyképessége is javulhat a hazai piacon – olvasható a napilapban.

Az újság beszámol arról, hogy Lázár János egy pénteki fórumon elmondta: a sertéshús forgalmi adócsökkentése rámutatott arra, hogy az alacsonyabb áfa ugyan jelentősen csökkentette a fogyasztói árakat – ezzel javítva a lakosság vásárlóerejét -, a termelők azonban a pozitív irányú intézkedésből szinte semmit sem éreztek. (Talán a Fidesz-közeli földosztás is segített, hogy végre ez is szempont legyen –  a szerk.)

Ennek oka, hogy a kereskedelem az értékesítési ár mellett a beszerzési árat is csökkentette, így a termelők kénytelenek még olcsóbban továbbadni a portékájukat a kereskedőknek, mint korábban. A tárcavezető szerint a kormány tanult ebből, a tej esetében ezért olyan intézkedést szeretne meghozni, ami a közvetlenül kifizetett támogatások mellett valós segítséget jelent a tejtermelő gazdaságoknak – írja a Magyar Idők.

A lap írása szerint a helyzet egyre súlyosabb, a hazai tejfelvásárlási árak mára 70 forint alá estek, sőt, a kisebb termelők esetében az 50 forintot is alig éri el egy liter nyers tej ára, ez a szint jóval az előállítási költség alatt van, s ha tovább csökkennek, félő, hogy tehenészetek tucatja hagy fel a termeléssel.

(MTI)

Korábban írtuk:

A kormány még áprilisban megtárgyalja a tejágazati áfacsökkentés lehetőségét – ígéri a földművelésügyi miniszter

Csökkentené a tej áfáját a tejtanács

Kozmetikai intézkedések helyett áfát csökkentene a Jobbik

Egyszámjegyű áfát javasol a tejágazatnak az Agrárkamara és a Tej Terméktanács


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »