Csődvédelem alá helyezték a bukaresti távhőszolgáltatót

Csődvédelem alá helyezték a bukaresti távhőszolgáltatót

Fizetésképtelenné nyilvánította és csődvédelem alá helyezte a törvényszék szerdán a RADET bukaresti távhőszolgáltatót, amely az évek során 3,9 milliárd lejes adósságot halmozott fel.

radet3324_b

A csődvédelmet a közüzem tulajdonosaként a fővárosi önkormányzat kezdeményezte, miután a RADET fő hitelezője, a bukaresti hőerőműveket működtető ELCEN kilátásba helyezte a hőenergia-szolgáltatás leállítását. Ez azt jelentené, hogy több mint félmillió bukaresti lakás – 1,25 millió lakos – maradna fűtés és meleg víz nélkül. Az évtizedek alatt felhalmozott adósság jelentős része késedelmi kamat, mértéke pedig már csak kevéssel marad el a főváros éves költségvetésétől. A RADET Bukarest hőenergia-szükségletének csaknem háromnegye­dét biztosítja.

A RADET után az állami tulajdonban lévő ELCEN is azonnal csődvédelmet kért, mert ha a hőenergiát előállító cég nem tudja a RADET adósságát behajtani, nincs mivel kifizetnie a ROMGAZ földgázszolgáltató felé felhalmozott 320 millió lejes adósságát. Az ELCEN fizetésképtelenné nyilvánításáról várhatóan ma dönt a bíróság. Gabriela Firea főpolgármester arról biztosította a bukarestieket, hogy semmiképpen nem maradnak télen fűtés nélkül.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »