Csodálatos események történnek a fejünk felett márciusban

Ha nem is nézi rendszeresen a csillagokat, ebben a hónapban érdemes lesz követni az eseményeket, el fog fogyni a Nap, félig a Hold, mialatt a Jupiter sosem ragyog majd fényesebben – olvasható a ma.hu oldalán.

Naprendszerünkben a bolygókat sok-sok hold kíséri, de csak egyetlenegy képes teljes napfogyatkozást előidézni. Csak a mi Holdunk rendelkezik olyan különleges adottságokkal, melyek lehetővé teszik ezt a csodálatos és egyben hátborzongató eseményt, ugyanis pont 400-szor kisebb a Napnál, de épp négyszázszor van közelebb hozzánk, naprendszerünkben az összes többi hold saját bolygójáról látszó átmérője sehol sem akkora mint a Napé.

Sajnos, a 2016 március 8-9-ei teljes napfogyatkozást nem láthatjuk, ugyanis Indonéziából  leginkább az óceánról lesz látható. Malajzia, délkelet Ázsia és Ausztrália északi részén részleges napfogyatkozásként figyelhetik meg a csodálatos égi jelenséget. A NASA számára azonban nagyon fontos ez az esemény, ugyanis pár percük van arra, hogy adatokat gyűjtsenek a Nap szuperforró légköréről. Erre ugyanis csak teljes napfogyatkozáskor van lehetőség, amikor a Hold teljesen befedi a napkorongot, és csak a “szélei” látszanak.

Március 8-án a ragyogóbbnál is ragyogóbb lesz a Jupiter

Szabad szemmel, távcsővel és teleszkóppal is látható lesz a Jupiter fényessége, most van ugyanis a legközelebb hozzánk, “mindössze” 664.659.072 kilométerre.

Részlegesen elfogy a Hold március 23-án

Két héttel a napfogyatkozás után a Hold is elfogy kicsit. Sajnos, mi megint nem láthatjuk, csak az észak-amerikaiak, az ausztrálok, az Ázsiában élők nagy része csodálhatja meg a jelenséget.

 

Rovatok: Zöld Válasz


Forrás:zoldvalasz.hu
Tovább a cikkre »