Csíksomlyói búcsú és Babba Mária

Csíksomlyói búcsú és Babba Mária

Csíksomlyó különleges jelkép a magyarság szemében, a jelenleg Romániához tartozó székelyföldi településen a zarándokok nemcsak hitük mellett állnak ki, hanem minden évben kifejezik ragaszkodásukat nemzetükhöz és anyanyelvükhöz is. A csíksomlyói búcsú legendáriuma jelentős részben a – székely elnevezés szerint – „Babba Mária a Napba öltözött Boldogasszony” kegyszoborhoz kötődik.

Csíksomlyói búcsú. Fotó: Daily News Hungary

A csíksomlyói búcsújárás története az eddig fellelt hiteles adatok szerint 1440-es évekig nyúlik vissza. Azonban a Mária szobrot 501 éve készítették, majd egy legendák homályába vesző csata alkalmával vált Erdély szerte ismerté. A hagyomány szerint az 1567-es Tolvajos-tetői ütközet alatt a hívek a csíksomlyói templomban Babba Mária segítségét kérték az erőszakosan téríteni szándékozó fejedelem csapatai ellen, aki győzelemre segítette őket.

A Babba Mária elnevezés a kereszténység felvétele előtti hitünkbe enged bepillantást. A csángók mind a mai napig így hívják Szűz Máriát. Az ősmagyar hitvilágban jelenlévő keleti gyökerű – ázsiai – Boldogasszony, Babba Mária előképe a székely nép Mária kultuszában csúcsosodott ki. A „Napba öltözött asszony” ma is a székely-magyarság egyik legfontosabb vallási szimbóluma. Évről évre sok ezer ember várja a csíksomlyói dombon a hajnali napfelkeltét, hogy a tüzes napkorongban meglássák Babba Máriát.

MTI Fotó: Veres Nándor

A Magyar Távirati Iroda híradása szerint, az idei évben a helyszínre vezető csíkszeredai Szék utcán szombat reggel tömött sorokban haladtak a zarándokok a csíksomlyói kegytemplom felé, ahonnan felkapaszkodtak a hegynyeregbe. A hagyomány szerint keresztaljáknak nevezett (kereszt alatt vonuló) csoportok élén tábla jelzi a település nevét, ahonnan érkeztek. Az egyházi zászlók mellett megannyi magyar és székely zászló is tarkította a képet.  A hegytetőn a búcsú előtti órákban a szervezők folyamatosan jelentették be az érkező csoportok lélekszámát, és a csoportvezetők nevét. A gyalogos zarándokcsoportok bejelentését olykor megtapsolta az összegyűlt tömeg.

MTI Fotó: Veres Nándor

Székelyruhás fiatalok vitték a hegyre azt a kötélkordont, amelynek oltalmában az egyházi vezetők érkeztek a Hármashalom oltárhoz. A kordonban zarándokolt Áder János köztársasági elnök, és felesége Herczegh Anita. A zarándokok között van Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is.

Babba Mária – Dávid Júlia festménye

 


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »