Csendes harcosok tablója

Csendes harcosok tablója

Kevés is elég ahhoz, hogy valaki hőssé válhasson, keresni kell azokat a helyzeteket, amivel másokkal jót tehetünk – vallja Philip Zimbardo világhírű szociálpszichológus. De példamutatásra, hősökre nemcsak a zavart, indulatokkal teli vagy háborús időszakokban van szüksége az embereknek, hanem a hétköznapokban is.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc jubileumához kapcsolódva épp ezekről a csendes harcosokról emlékeznek meg. A Velünk élő ’48 – Tisztelet a bátraknak című szabadtéri fotókiállításon a szabadságharc veteránjai és a ma köztünk élő, a társadalom fejlődését, jobbítását szolgáló, a közösségért harcoló hétköznapi hősök portréi kaptak helyet egymás mellett.

Ott van például Bálint Gábor, az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője, Antal Mariann református lelkész, aki férjével együtt vett részt a tolcsvai árvíz áldozatainak mentésében, továbbá Király Péter, a Rex Kutyaotthon Alapítvány vezető állatorvosa, Horváth Ágnes zászlós, aki több katonai misszióban is szolgált, Lugosi Dániel Ali klarinétművész, aki a közönség szavazatai alapján nyerte meg tavaly a közmédia komolyzenei tehetségkutatóját, a Virtuózokat.

Jelenkori hős Steinbach Éva is, aki érintett anyukaként vezeti a Down Alapítvány Down-dada Sorstárssegítő Szolgálatot, vagy Borszékiné Cserháti Erika a daganatos betegséggel küzdő gyermekeknek segítő Őrzők Alapítvány munkatársa, aki maga is nevel beteg gyermeket, továbbá Beke György, a Vízi Mentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik alapítója is, aki három évtizede segít önkéntesként a bajbajutottakon. A kiállítás első állomása, a Nyugati tér furcsa, mégis ideális helyszín ennek a tárlatnak, hiszen a fotókon szereplők is ugyanolyan emberek, mint bármelyik előttük elhaladó járókelő.

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

Plohn József ’48-as honvédokat ábrázoló portréi újból és újból átélhetővé teszik a magyar történelem egyik legemblematikusabb időszakát. A Kolozsvári Országos Történetiereklye-múzeum 1902-ben, Kossuth Lajos születésének 100. évfordulóján a még élő 1848/1849-es katonák képeiből akart tárlatot rendezni, országos felhívásban kérték a fényképészeket, készítsenek portrékat az öreg honvédekről díjazás nélkül. Plohn József (1869–1944) hódmezővásárhelyi fotográfus 154 helybéli veteránról készített fényképet. A képeket a honvédek Pantheonjában kívánták elhelyezni. A fotográfus az üvegnegatívok egy részének szélére ráírta a rajta szereplő honvéd nevét, így innen ismerhetjük az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hódmezővásárhelyi hőseit.

Plohn József 1635 darab üvegnegatívból álló hagyatékát 1952-ben vásárolta meg a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum az özvegytől. A fényképezőgépet, amellyel a ’48-as veteránok portréi készültek, második tulajdonosa, Börcsök Sándor a második világháború után sokáig egy kaptárban rejtegette, csak 2008-ban ajánlotta fel a Tornyai múzeumnak. A Tisztelet a bátraknak című fotókiállítás március 14-től 28-ig a Nemzeti Múzeum kertjében, míg március 15-én a budai Várban látható.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »