Csehország legnépszerűbb embere multimilliárdos, liberális, de még a kommunisták is rászavaznak

Csehország legnépszerűbb embere multimilliárdos, liberális, de még a kommunisták is rászavaznak

Amikor 2011-ben Andrej Babis, a szlovák származású multimilliárdos létrehozta az ANO mozgalmat – melynek meghirdetett célja vállalkozói szemléletet alkalmazni az ország irányításában, és kiszorítani a közéletből a politikán állítólag élősködő pártokat –, a legtöbben nem túl hosszú életet jósoltak e kezdeményezésnek.

Az elmúlt öt év azonban Andrej Babist igazolta: a mozgalomnak parlamenti képviselői és szenátorai vannak, az ANO 2014-tól tagja a kormánykoalíciónak, 2013-tól jelen van a helyi önkormányzatokban, 2016-ban pedig tarolt a regionális önkormányzati és részleges szenátusi választáson. Felmérések szerint már majdnem két éve az ANO a legnépszerűbb politikai tömörülés Csehországban.

Ezt a pozícióját a hétvégi voksolás megerősítette.  Annak ellenére, hogy Babis nyíltan hirdeti: mozgalma nem klasszikus politikai párt, s ő maga nem politikus, hanem sikeres vállalkozó. Bár az elemzők az ANO-t többnyire jobboldalinak minősítették, kiderült, hogy a mozgalom a baloldali szavazókat is megszólította.

Az utóbbi választások kimutatták, hogy a szociáldemokraták (CSSD) és a kommunisták (KSCM) eddigi szavazóinak egy része átment az ANO-hoz. A cseh sajtó nyíltan arról cikkezik, hogy

az ország következő miniszterelnöke nagy valószínűséggel Andrej Babis lehet.

– foglalja össze az MTI a lényeget. A mostani regionális önkormányzati választás nagy vesztese a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD). A CSSD a 13 régióból eddig 11-ben adott elöljárót, csak két régióban – Dél-Csehország és Vysocina – nyert. Az ellenzéki kommunista párt (KSCM) meggyöngült, elveszítette az általa irányított észak-csehországi Ústí régiót. Ebben a régióban is győzött az ANO, amely átvette a kommunista szavazók egy részét.  A két jobboldali tömörülés – Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a TOP 09 párt – számára a regionális önkormányzati és a részleges s


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »